21/5/09

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο: 20 λεπτά.
Υλικά για 4 άτομα:
1 φιλέτο μοσχαρίσιο, δεμένο με σπάγγο, βάρους περίπου 750 γραμ.
600 γραμ. μανιτάρια (καλύτερα άγρια)
1 σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
50 γραμ. βούτυρο
αλατοπίπερο
Για τη μαρινάδα:
500 γραμ. κρασί από μήλο (στα μεγάλα σούπερμάρκετ)
1 ξερό κρεμμύδι
Ι φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό καρότο
1 φύλλο δάφνης
λίγη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιαντρου
1 κουταλιά της σούπας
λικέρ Καλβάντος
1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο σπόρους πιπεριού, ολόκληρους

Αρχίστε την προετοιμασία δυο ώρες πριν από το σερβίρισμα, ρίχνοντας σε μια μεγάλη σουπιέρα το κρασί από μήλο, το λάδι και το λικέρ Καλβάντος, προσθέτοντας ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι, το καρότο, κομμένο στρογγυλές φέτες, τη δάφνη, τη ρίγανη, το κόλιαντρο και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά, βάλτε μέσα σ' αυτή τη μαρινάδα το φιλέτο, σκεπαστέ και αφήστε το σε δροσερό μέρος. Πλύνετε και καθαρίστε τα μανιτάρια, βουτήξτε τα για δυο λεπτά σ5 αλατισμένο νερό που κοχλάζει, αφήστε τα να στραγγίξουν για λίγο και στεγνώστε τα Ανάψτε κατόπιν το φούρνο, βγάλτε το φιλέτο από τη μαρινάτα, αφήστε το λίγο να στραγγίξει και βάλτε το στο ζεστό φούρνο για 15 λεπτά, γυρίζοντας το και από τις δυο πλευρές. Σβήστε το φούρνο κι αφήστε το μέσα σ' αυτόν για άλλα 5 λεπτά. Στο μεταξύ, ξεχωριστέ μόνο 200 γραμ. από τη μαρινάδα, βάλτε την να κοχλάσει για 5 λεπτά και ρίξτε την καυτή στο ταψί, όπου ψήθηκε το φιλέτο, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Σ' ένα τηγάνι, τσιγαρίστε σε λίγο βούτυρο τα μανιτάρια μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, προσθέστε αλατοπίπερο και σερβίρετε το φιλέτο σε φέτες, με τα μανιτάρια και το κρεμμυδάκι, περιχυμένα με τη σάλτσα.