21/5/09

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Υλικά για 4 άτομα:
3 πορτοκάλια
4 άπαχες χοιρινές μπριζόλες
25 γραμ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ξίδι από μήλο
25 γραμ. καστανή ζάχαρη
μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη «τζίντζερ»
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ

Από το ένα πορτοκάλι, αφαιρέστε πολύ λεπτή την εξωτερική φλούδα και μετά κόψτε την σε πολύ λεπτές λωρίδες. Κατόπιν, στύψτε το χυμό από αυτό και από ένα άλλο πορτοκάλι και καθαρίστε καλά το τρίτο αφαιρώντας και την εσωτερική άσπρη φλούδα του. Καθαρίστε το, όμως, πάνω από ένα μικρό μπολ, για να μαζέψετε όσο χυμό τρέξει και θα τον προσθέσετε στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού. Τέλος, κόψτε αυτό το καθαρισμένο πορτοκάλι σε 4 χοντρές και στρογγυλές φέτες. Σ' ένα τηγάνι, βάλτε το βούτυρο και όταν κάψει, τσιγαρίστε τις μπριζόλες και από τις δυο πλευρές και χύστε προσεκτικά όσο βούτυρο δεν απορροφήθηκε. Έπειτα, βάλτε τις λωρίδες από τη φλούδα πορτοκαλιού μέσα στο τηγάνι και γύρω από τις μπριζόλες και βάλτε μια φέτα πορτοκαλιού επάνω σε καθεμιά από αυτές. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατέψτε το χυμό πορτοκαλιού, το ξίδι, τη ζάχαρη και τη σκόνη του «τζίντζερ», αφήστε το μείγμα να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη, μετά ρίξτε το επάνω από τις μπριζόλες, σκεπαστέ το τηγάνι και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά. Κατόπιν, τοποθετήστε τις μπριζόλες (την καθεμιά με τη φέτα πορτοκαλιού επάνω της) σε μια ζεστή πιατέλα, προσθέστε στη σάλτσα το ανακατωμένο με λίγο νερό κορν φλάουρ και αφήστε την να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου η σάλτσα ν' αρχίσει να δένει. Ρίξτε τότε αλατοπίπερο, ανακατέψτε πάλι και περιχύστε τις μπριζόλες με τη σάλτσα, λίγο προτού τις σερβίρετε.