29/6/09

Σάλτσα βασιλικού πέστο (1 κούπα)

4 κούπες φύλλα βασιλικού
1 – 2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. κουκουνάρι
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1/3 κούπας λάδι

Χτυπάμε στο πολυμίξερ το σκόρδο, τα κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού να αλεστούν σε λείο μίγμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το βασιλικό και τελευταίο το λάδι λίγο – λίγο, μέχρι να τελειώσει και να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, για να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Η σάλτσα αυτή χρησιμοποιείται για να συνοδεύει πιάτα με ζυμαρικά και θαλασσινά.

19/6/09

ΣΑΛΤΣΑ ΕΛΙΑΣ (1 κούπα)

3 κούπες μαύρες ελιές (χωρίς το κουκούτσι) σε κομματάκια
3 κ. σ. εκλεκτό ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι βαλσάμικο ή από κρασί
1 - 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα μαζί τα υλικά και τα χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα να γίνουν λείο μίγμα. Σερβίρεται η σάλτσα αυτή με κράκερς, κριτσίνια και φρέσκα λαχανικά ή χρησιμοποιείται σε μακαρόνια και σε σάντουιτς.

ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ (1 ½ φλυτζάνι)

2 κ. σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
½ φλ. τσαγιού λάδι
½ φλ. τσαγιού πολτοποιημένες ντομάτες
λίγες πράσινες ή μαύρες ελιές
2 κ. σ. άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι

Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και την πιπεριά στο λάδι, προσθέτουμε τη ντομάτα, τις ελιές κομμένες σε κομμάτια, αλάτι, πιπέρι και το κρασί. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, ώσπου να δέσει. Σερβίρεται με θαλασσινά.

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Υλικά για 1,5 λίτρο σάλτσα
250 γραμ. κρεμμύδια
5ΟΟ γραμ. πράσινες πιπεριές
5ΟΟ γραμ. έτοιμες ξεφλουδισμένες ντομάτες
2 κόκκινες και καυτερές πιπεριές
1 ποτήρι νερού ξίδι
1 ποτήρι νερού λάδι
1ΟΟ γραμ. σταφίδες
100 γραμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη «τσίλι»
λίγο αλατοπίπερο
λίγο τζίντζερ

Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και βάλτε τα σ' ένα τηγάνι μαζί με τις πράσινες πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια, τις ντομάτες χοντροκομμένες και μαζί με τους σπόρους τους, τις καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες, το ξίδι και το λάδι. Αφήστε τα όλα να τσιγαριστούν ελαφρά, σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύοντας συχνά! Μετά από 30 λεπτά, πολτοποιήστε το μείγμα στο μπλέντερ, βάλτε το σε μια κατσαρόλα και προσθέστε του τις στραγγισμένες σταφίδες, που θα έχετε αφήσει πρώτα να μαλακώσουν καλά σε ζεστό νερό. Προσθέστε επίσης τη ζάχαρη, το «τσίλι», το αλατοπίπερο και το «τζίντζερ». Βάλτε τέλος την κατσαρόλα στη φωτιά και βραστέ τη σάλτσα για άλλα 10 λεπτά. Τη σερβίρετε κρύα με ψάρι ή ψητό κρέας

ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΤΟ ΨΑΡΙ, ΚΡΙΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλωνάρια φρέσκου βασιλικού
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 βαθιά κουτάλα ζεστό ζωμό.
125 γραμ. κρέμα γάλακτος
λίγη σάλτσα γουόστερ σος
αλάτι και λίγη σκόνη πάπρικα

Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τις χοντροκομμένες ντομάτες, μαζί με τα καθαρισμένα και επίσης χοντροκομμένα κρεμμύδι, σκόρδο και βασιλικό. Ρίξτε τους αλάτι κι αφήστε τα να σιγοβράσουν, με την κατσαρόλα σκεπασμένη, για 15 περίπου λεπτά. Σ' αυτό το διάστημα, διαλύστε το αλεύρι μέσα στο ζεστό ζωμό κι αρχίστε να προσθέτετε το μείγμα, λίγο-λίγο, στην κατσαρόλα. Συνεχίστε κατόπιν το βράσιμο, για άλλα 10 λεπτά.
Μετά, περάστε τη σάλτσα από το σουρωτήρι, βάλτε την σε μια σαλτσιέρα κι αφήστε την να κρυώσει στο ψυγείο, ανακατεύοντας την κάθε τόσο. Όταν κρυώσει εντελώς, βγάλτε την από το ψυγείο, προσθέστε της την κρέμα και λίγη πάπρικα, ανακατέψτε προσεκτικά, προσθέστε τη γουόστερ σος και ανακατέψτε άλλη μια φορά, προτού τη σερβίρετε με ψάρι βραστό, κρύο κρέας ή λαχανικά.

ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΤΟ ΚΡΕΑΣ

Υλικά για 4 άτομα
2 πράσινες πιπεριές
2 ξεφλουδισμένα ντοματάκια
1 ρίζα άνηθο
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
50 γραμ. βούτυρο
μισό ποτήρι λάδι ελιάς
1 κρεμμύδι
4 φιλέτα αντζούγιας
αλατοπίπερο

Πλύνετε τις πιπεριές, στεγνώστε τες, κόψτε τες στη μέση, αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους και κόψτε τες σε χοντρά κομμάτια. Μετά αφαιρέστε τους σπόρους από τις ντομάτες και κόψτε τες σε φέτες. Κατόπιν, αφαιρέστε από τη ρίζα άνηθου τα πράσινα κλωναράκια και φύλλα, πλύνετε και κόψτε σε μέτρια κομμάτια. Βάλτε κατόπιν στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα, με το βούτυρο και το λάδι, και όταν ζεσταθούν αρκετά, προσθέστε το κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε χοντρές στρογγυλές φέτες κι αφήστε το να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέστε μετά τα φιλέτα αντζούγιας, λιώνοντας τα με το πιρούνι, και κατόπιν όλα τα έτοιμα λαχανικά. Αφήστε τα όλα να τσιγαριστούν λίγο σε δυνατή φωτιά, μετά χαμηλώστε την, προσθέστε αλατοπίπερο και συνεχίστε το βράσιμο για 40 λεπτά, με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, ανακατεύοντας κάθε τόσο και προσθέτοντας 1 ή 2 κουταλιές της σούπας νερό, αν χρειάζεται. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, προσθέστε αρκετά φύλλα βασιλικού και περάστε την από το μίξερ, για να γίνει λεία. Τη σερβίρετε χλιαρή με βραστό κρέας.

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

Υλικά για 4 άτομα:
2ΟΟ γραμ. μανιτάρια
1 ποτήρι σάλτσα Μαδέρας (υπάρχει έτοιμη στα πολύ μεγάλα σούπερ-μάρκετ)
1 ποτήρι του λικέρ πόρτο (ή γλυκό κρασί)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ποτήρι σάλτσα ντομάτας
50 γραμ. βούτυρο
μαϊντανό
αλατοπίπερο
λίγο μοσχοκάρυδο

Πλύνετε καλά τα μανιτάρια και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια. Βάλτε κατόπιν το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίστε εκεί ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Προσθέστε μετά τα μανιτάρια και δυναμώστε τη φωτιά, ώσπου να εξατμιστεί όλη η υγρασία τους. Ρίξτε έπειτα αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, μετά τη σάλτσα Μαδέρας και τη σάλτσα ντομάτας, ανακατέψτε κι αφήστε το μείγμα να βράσει για μερικά λεπτά και να πήξει. Βγάλτε τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέστε το Πόρτο και αν προτιμάτε η σάλτσα να είναι λεία, περάστε τη στο μίξερ. Προτού τη σερβίρετε, πασπαλίστε την με μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε με ψητό κρέας και ιδιαίτερα ψητό μοσχάρι.

ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό ντοματάκια από κονσέρβα
2 κρεμμύδια
μαϊντανό
20 γραμ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγη ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
αλατοπίπερο

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, αφήστε να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και το λάδι. Και τσιγαρίστε εκεί, για 15 λεπτά, το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές και στρογγυλές φέτες. Προσθέστε κατόπιν το μαϊντανό, την ξεφλουδισμένη σκελίδα σκόρδο, τη ρίγανη, το φύλλο δάφνης, τις ντομάτες χοντροκομμένες και αλατοπίπερο. Αφήστε τα όλα να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Όταν οι ντομάτες έχουν λιώσει εντελώς, σερβίρετε τη σάλτσα πολύ ζεστή, σε σαλτσιέρα, μαζί με ζυμαρικά ή ρύζι.

11/6/09

Σάλτσα Ροκφόρ

2 κουταλιές ένα εκλεκτό κρασόξιδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 κούπας λάδι
50 γρ. ροκφόρ
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
Χτυπήστε στο μπλέντερ το ξίδι και το λεμόνι και από το καπάκι ρίξτε λίγο, λίγο το λάδι. Λιώστε το ροκφόρ με την κρέμα γάλακτος κι ανακατέψτε το με το μίγμα του λαδιού.

ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΑΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

Υλικά για 4 άτομα
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι μπασμάτι
4 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. λάδι
2 σκελίδεδ σκόρδο (λιωμένες)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 κουταλάκι κύμινο
1 ξυλάκι κανέλα
μερικά γαρίφαλα (μοσχοκάρφια) λίγο σαφράν
1/4 κ.κ. κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού βερίκοκα αποξηραμένα
3/4 φλιτζανιού του φιστίκια κάσιους

Πλένετε και στραγγίζετε το ρύζι. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και ρίχνετε το κύμινο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Περιμένετε ένα λεπτό και προσθέτετε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2' και ρίχνετε το ρύζι. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα μαγειρεύετε ώσπου να γυαλίσει το ρύζι. Προσθέτετε το ζεστό νερό και το σαφράν. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει για περίπου 20' ώσπου να απορροφήσει όλα τα υγρά. Τέλος ρίχνετε τα βερίκοκα και τα κάσιους, και μαγειρεύετε για άλλα 5'. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου

Ρυζοκροκέτες

2 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές κρεμμύδι λιωμένο
2 κούπες νερό
1 κούπα ρύζι καρολίνα
αλάτι και άσπρο πιπέρι
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2-3 στήμονες σαφράν
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1/2 κούπας παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
250 γρ. γραβιέρα γκούντα ή μοτσαρέλα σε μικρούς κύβους
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη

Βάλτε το βούτυρο σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέστε το νερό, αλάτι και πιπέρι. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε το ρύζι, το σαφράν και το μοσχοκάρυδο. Σκεπάστε και σιγοβράστε το ρύζι, ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό. Κατεβάστε το από τη φωτιά, βάλτε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας κι αφήστε το ρύζι να φουσκώσει. Όταν κρυώσει εντελώς, ρίξτε κι ανακατέψτε το αυγό και το κεφαλοτύρι. Βάλτε το μίγμα να σταθεί μια νύχτα στο ψυγείο. Βάλτε στην παλάμη σας μία κουταλιά ρύζι, απλώστε τη λίγο, βάλτε στο κέντρο ένα κύβο γραβιέρας και κλείστε τον μέσα στο ρύζι πλάθοντας ένα μπαλάκι. Τυλίξτε τα μπαλάκια στη φρυγανιά. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να φυλάξετε τις κροκέτες ρυζιού στην κατάψυξη. Λίγο πριν τις σερβίρετε, τηγανιστέ τες σε καυτό λάδι γυρίζοντας τες, να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Στραγγίστε τες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε τες αμέσως.
Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα και 15'

8/6/09

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά για 2 άτομα:
4 αβγά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη πιπεριά πράσινη
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια
60 γρ. τυρί ένταμ τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας νερό ή γάλα
Χτυπάτε τα αβγά με το νερό και το αλατοπίπερο. Λιώνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι 45 περίπου εκατ. και όταν κάψει, αδειάζετε τα χτυπημένα αβγά. Στο μισό της ομελέτας απλώνετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Όταν το κάτω μέρος ροδίσει, τη διπλώνετε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας στα δύο και την πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, το σκεπάζετε και το αφήνετε σε ζεστό μέρος λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. (Κάθε μερίδα περιέχει 314 θερμίδες).