19/7/09

Σάλτσα πικάντικη

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε ½ φλυτζάνι κρασόξυδο, ½ κουταλιά μαύρο πιπέρι και 5 κόκκους πράσινο πιπέρι προαιρετικά. Τα αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να μείνει η μισή ποσότητα. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και 1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄. Ρίχνουμε σιγά – σιγά 1 κουταλιά φυτικό βούτυρο και 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε τη σάλτσα συνέχεια. Δεν τη βράζουμε. Γίνεται περίπου 1 φλυτζάνι σάλτσα.

Σάλτσα κοκτέιλ

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε ½ φλ. τσαγιού κρασόξυδο, μισή κουταλιά μαύρο πιπέρι και 5 κόκκους πράσινο πιπέρι προαιρετικά. Τα αφήνουμε να βράσουν, ώσπου να μείνει η μισή ποσότητα. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό και 1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄. Ρίχνουμε σιγά – σιγά 1 κουταλιά φυτικό βούτυρο και 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε τη σάλτσα συνέχεια. Δεν τη βράζουμε. Γίνεται περίπου 1 φλυτζάνι.

Σάλτσα με μύδια

½ φλ. τσαγιού λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
½ φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κουτί μύδια
αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι ρίγανη
1 μικρό κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα ή 4 – 5 φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες

Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο, το μαϊντανό και τις ντομάτες, στραγγίζουμε τα μύδια και όταν δέσει η σάλτσα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγα λεπτά. Η σάλτσα αυτή σερβίρεται με μακαρόνια και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

13/7/09

Σάλτσα μανιτάρια με ντομάτα

1 κουτί φρέσκα μανιτάρια ή 1 μεγάλη κονσέρβα
3/4 φλ. τσαγιού λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 – 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μικρό κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα ή ανάλογες φρέσκες ντομάτες
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
½ ποτήρι νερού άσπρο κρασί

Πλένουμε τα μανιτάρια, αν είναι φρέσκα, κι αν είναι κονσέρβας τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο, να ξανθύνουν. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε για 2 – 3΄. Σβήνουμε τη σάλτσα με το κρασί, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι. Σκεπάζουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, μέχρι να δέσει.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε τη σάλτσα χωρίς λάδι, νεροβράζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κρασί, τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να δέσει.


Σάλτσα μανιτάρια άσπρη

1 κουτί φρέσκα μανιτάρια ή μια μεγάλη κονσέρβα
2 φλ. τσαγιού λάδι
½ φλ. τσαγιού κρέας άσπρο
χυμός ενός λεμονιού
λίγο κόκκινο πιπέρι
ελάχιστη κανέλλα
1 κ. γ. κορν φλάουρ (αν χρειαστεί)
αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε τα μανιτάρια, αν είναι φρέσκα. Αν είναι κονσέρβας, στραγγίζουμε και τα κόβουμε μικρά κομμάτια, βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια, να καβουρντιστούν. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κόκκινο πιπέρι, την κανέλλα και σβήνουμε τη σάλτσα με το λεμόνι και το κρασί. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να ψηθούν. Αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, μπορούμε να προσθέσουμε το κορν φλάουρ, διαλυμένο με 1 – 2 κουταλιές νερό και να αφήσουμε τη σάλτσα να βράσει για 1 – 2΄ ακόμη. Το κορν φλάουρ βοηθάει τη σάλτσα να δέσει. Αν θέλουμε, να φτιάξουμε τη σάλτσα χωρίς λάδι, βάζουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό του λεμονιού, να σιγοβράσουν και προσθέτουμε το κρασί και λίγο νερό, για να ψηθούν τα μανιτάρια. Τέλος, δένουμε τη σάλτσα, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Σάλτσα με μανιτάρια

2 κ. σ. φυτικό βούτυρο
2 κ. σ. αλεύρι
1 φλ. τσαγιού νερό ή ζουμί από βρασμένα λαχανικά
αλάτι, πιπέρι
2 κ. σ. άσπρο κρασί
150 γρ. μανιτάρια
1 κουταλιά φυτικό βούτυρο
χυμός ενός λεμονιού

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μίγμα σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε το ζουμί, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί. Βράζουμε τη σάλτσα, ώσπου να πήξει. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια με το βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε τα μανιτάρια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρουμε τη σάλτσα επάνω σε βρασμένα λαχανικά ή ρύζι.

Σάλτσα μουστάρδας

Σε 1 φλυτζάνι άσπρης σάλτσας προσθέτουμε 1 κουταλιά μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε τη σάλτσα, αλλά δεν αφήνουμε να βράσει.

2/7/09

Σάλτσα άσπρη

Λιώνουμε 3 κουταλιές φυτικό βούτυρο και προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να ξανθύνει το αλεύρι. Ύστερα ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 1,5 φλυτζάνι νερό στο οποίο έχουμε βράσει λαχανικά. Βράζουμε τη σάλτσα για 5΄. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι φυτικό βούτυρο και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε συνέχεια για 5΄ ακόμη. (Γίνεται περίπου 1,5 φλυτζάνι σάλτσα).