19/11/09

Πίτσες γλυκές

•    225 γρ. αλεύρι
•    1 πρέζα αλάτι
•    100 γρ. φυτικό βούτυρο
•    νερό κρύο
Για τη γέμιση
•    4 κ. σ. μέλι
•    50 γρ. καρύδια χονδροκομμένα
•    βανίλια
•    50 γρ. κόντιτα
Γαρνιτούρα
•    1 κ. σ. ζεστό μέλι
•    30 γρ. καρύδια χονδροκομμένα

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα ψιχουλιαστή. Προσθέτουμε κρύο νερό και το ζυμώνουμε . Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο. Αλείφουμε το φύλλο με το μέλι. Το πασπαλίζουμε με τα καρύδια, τα κόντιτα και τη βανίλια και το τυλίγουμε σε ρολό. Το αλείφουμε με το ζεστό μέλι και το πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
Κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2,5 εκ. τις βάζουμε σε ταψί και τις ψήνουμε στους 180° για 25΄ περίπου.

Πιτσάκια με ελιές

•    12 στρογγυλά σφολιατάκια
•    3 κ. σ. λάδι
•    2 μεγάλα κρεμμύδια σε φετάκια
•    2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
•    400 γρ. μανιτάρια σε φετάκια
•    10 μαύρες ελιές σε φετάκια
•    1 κούπα τριμμένο φυτικό τυρί
•    2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
•    1 κ. γ. ρίγανη
•    3 – 4 μικρές ώριμες ντομάτες σε λεπτές φέτες
•    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Στρώνουμε τα σφολιατάκια και καλύπτουμε τις υποδοχές ενός ταψιού για μικρά κεκάκια, αφού πρώτα τις αλείψουμε με λίγο λάδι. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο λάδι, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε επάνω στη φωτιά, ώσπου να μαραθούν και αυτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε τις ελιές, το τυρί, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε 2 κουταλιές γέμιση και μια φέτα ντομάτας σε κάθε σφολιατάκι. Πασπαλίζουμε τις ντομάτες με λίγη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τις ραντίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε τα πιτάκια για 20 – 30΄ στους 220°, ώσπου να ροδίσει η ζύμη. Σερβίρεται ζεστή.

Πίτσα με χορταρικά (1 μεγάλη ή 2 μικρές)

•    1 δόση ζύμη για πίτσα ή 3/4 ζυμάρι από το φούρνο•    1/2 κιλό αντίδια ή σπανάκι ή ότι άλλο χόρτο θέλουμε
•    1 κ. σ. κάπαρη
•    3/4 φλ. τσαγιού μαύρες ελιές
•    1 σκελίδα σκόρδο
•    3/4 φλ. τσαγιού λάδι
•    αλάτι, πιπέρι

Ζεματάμε τα χόρτα σε βραστό νερό, τα σουρώνουμε και τα ψήνουμε να στραγγίσουν καλά. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε φέτες. Σοτάρουμε το σκόρδο με 4 – 5 κουταλιές λάδι για να πάρει το λάδι τη μυρωδιά και πετάμε το σκόρδο. Προσθέτουμε στο λάδι τις ελιές και την κάπαρη και τα ανακατεύουμε για λίγο. Βάζουμε τότε τα χόρτα και το αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8 – 10΄.
Απλώνουμε το ζυμάρι σε λαδωμένο ταψί και το σκεπάζουμε με τη γέμιση. Ραντίζουμε την πίτσα με λίγο λάδι και την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μισή ώρα περίπου. Γίνονται 2 μέτριες πίτσες. Η πίτσα πρέπει να ψηθεί αμέσως μόλις βάλουμε τη γέμιση επάνω στο ζυμάρι.

Πίτσα απ’ όλα (νηστίσιμη)

•    ½ κιλό αλεύρι
•    30 γρ. μαγιά μπύρας
•    1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
•    2 κοφτά κ. γ. αλάτι
•    1 κοφτό κ. γ. ζάχαρη
•    λίγο λάδι
•    2 κ. σ. μουστάρδα
•    2 κ. σ. κέτσαπ
•    3 – 4 ντομάτες
•    ελιές
•    1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ή 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια
•    2 – 3 κ. σ. κάπαρη
•    1 – 2 πράσινες πιπεριές

Διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και προσθέτουμε 1,5 φλυτζάνι από το αλεύρι. Αφήνουμε τη μαγιά να φουσκώσει. Μόλις ετοιμαστεί βάζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι και ρίχνουμε στο κέντρο τη μαγιά με το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μίγμα και το ζυμώνουμε με δύναμη. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ. Αλείφουμε την επιφάνειά της με λάδι και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Την πιέζουμε με τα δάχτυλα ελαφρά για να υψωθεί στις άκρες. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με την κέτσαπ και αλείφουμε το ζυμάρι μ’ αυτό το μίγμα. Βάζουμε από πάνω τις ντομάτες σε φέτες, αφού έχουν προηγουμένως στραγγίσει και τις ελιές, χωρίς τα κουκούτσια τους, κομμένες σε φετάκια. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα μανιτάρια, κάπαρη και φέτες από πράσινη πιπεριά.
Ραντίζουμε την πίτσα με λάδι, την πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Την ψήνουμε στους 200° για 15΄. Έπειτα, ελαττώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° και αφήνουμε την πίτσα να ψηθεί ακόμη για 10΄ περίπου.

Πίτσα με θαλασσινά (1 μεγάλη ή 2 μικρές)

•    1 δόση ζύμη για πίτσα ή ? κιλού ζυμάρι από το φούρνο
•    1 δόση σάλτσα κρεόλ, όπως αναγράφεται στο κεφάλαιο σάλτσες
•    λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
•    1 – 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•    3 φλ. τσαγιού καθαρισμένα μύδια, γαρίδες ή ανάμικτα θαλασσινά
•    1/4 φλ. τσαγιού λάδι

Απλώνουμε το ζυμάρι σε λαδωμένο ταψί. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, χωρίς να τη βράσουμε πολύ ώρα και προσθέτουμε το μαϊντανό, το σκόρδο και τα θαλασσινά. Στρώνουμε τη σάλτσα πάνω στο ζυμάρι, ραντίζουμε την πίτσα με το λάδι και την ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 30΄. Γίνονται 2 μέτριες πίτσες ή μια μεγάλη.
Σημείωση : η πίτσα πρέπει να ψηθεί αμέσως αφού μπει η σάλτσα επάνω στο ζυμάρι.

Πίτσα με γαρίδες

Για τη ζύμη
•    1 κ. σ. κοφτό μαγιά
•    3 ποτήρια αλεύρι μπλε φαρίνα Γιώτης
•    1 κ. σ. ζάχαρη
•    λίγο χλιαρό νερό
•    αλάτι
Για το γαρνίρισμα
•    ½ κιλό γαρίδες
•    1 κρεμμύδι τριμμένο
•    2 ντομάτες τριμμένες
•    μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ½ ποτήρι γλυκό κρασί
•    ½ ποτήρι λάδι
•    αλάτι, πιπέρι

Διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γαρίδες. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις γαρίδες να σοταρισθούν μαζί με το κρεμμύδι, ρίχνουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το κρασί και τα ψήνουμε για 10΄. Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ, απλώνουμε τη ζύμη και από πάνω βάζουμε τη σάλτσα με τις γαρίδες. Την ψήνουμε σε φούρνο 200° για 15΄ και σερβίρουμε.

Πίτσα Μαργαρίτα (8 μερίδες)

•    ζύμη πίτσας
•    1 κ. σ. διάφορα ξερά μυρωδικά για πίτσα (βασιλικό, ρίγανη, δενδρολίβανο, σκόρδο, θυμάρι)
Για τη γέμιση
•    1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη πιπεριά
•    200 γρ. μανιτάρια πλευρότους σε κομματάκια
•    2 κ. σ. ξύδι
•    2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
•    αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη
•    2 κ. σ. λάδι
•    1/4 κούπας πάστα ελιάς
•    1/4 κούπας κέτσαπ
•    1/4 κούπας τριμμένο φυτικό τυρί
•    400 γρ. αγκινάρες κονσέρβας σε τέταρτα

Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το ξύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν 2 ώρες στο ψυγείο. Τα στραγγίζουμε και τα σοτάρουμε μέσα στο λάδι, ώσπου να μαλακώσουν. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη ζύμη, προσθέτοντας τα ξερά μυρωδικά.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί για πίτσα 25 εκ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε μέσα σ’ αυτό. Αλείφουμε τη ζύμη με την πάστα ελιάς, αφήνουμε ένα κενό 2 εκ. από την περιφέρεια της ζύμης και αραδιάζουμε επάνω τα σοταρισμένα λαχανικά. Τοποθετούμε εδώ και εκεί αγκινάρες, ανακατεύουμε το πέστο με το λάδι και περιχύνουμε την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με το τυρί.
Αφήνουμε την πίτσα να σταθεί μισή ώρα, για να φουσκώσει η ζύμη. Ψήνουμε στους 220° για 20 – 25΄. Σερβίρεται ζεστή.

Πίτσα χωρίς λάδι

Για τη ζύμη
•    1 κ. σ. μαγιά
•    2 ποτήρια αλεύρι μπλε φαρίνα Γιώτης
•    2 κ. σ. ζάχαρη
•    1 ποτήρι χλιαρό νερό
•    αλάτι
Για το γαρνίρισμα
•    1 πιπεριά πράσινη
•    2 ντομάτες κόκκινες
•    1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
•    10 ελιές μαύρες
•    λίγο μαϊντανό
•    ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Διαλύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε να φουσκώσει. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το ζυμάρι. Τρίβουμε τη μια ντομάτα, κόβουμε σε ψιλές ροδέλες την πιπεριά, τις ελιές, το μαϊντανό, τα στρώνουμε πάνω από το ζυμάρι. Κόβουμε σε ροδέλες την άλλη ντομάτα και γαρνίρουμε με τις ελιές την πίτσα. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Ψήνουμε στους 200° για 75΄.

Πίτσα ελληνική (4 μερίδες)

•    ζύμη πίτσας
•    1/4 κούπας κέτσαπ
•    1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
•    1 μικρή πράσινη πιπεριά
•    3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτά φετάκια
•    5 μανιτάρια σε λεπτά φετάκια
•    10 ελιές κομμένες σε τέταρτα
•    1 μεγάλη ντομάτα σε μικρά λεπτά φετάκια
•    1 κ. σ. κάπαρη
•    1/2 κ. γ. ρίγανη
•    3 κ. σ. λάδι

Με δυο κουταλιές λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί για πίτσα 25 εκ. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και στρώνουμε μέσα στο ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με την κέτσαπ, αφήνοντας ένα κενό 2 εκ. στην περιφέρειά της. Αραδιάζουμε επάνω όλα τα υλικά, βάζοντας τελευταία τα κομμάτια της ντομάτας. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε με το λάδι και αφήνουμε την πίτσα να σταθεί 30΄ να φουσκώσει η ζύμη. Ψήνουμε για 30΄ σε φούρνο 200°. Σερβίρεται ζεστή.

Πίτσα με μανιτάρια

Για τη ζύμη
•    2 ½ ποτήρια αλεύρι
•    1 κ. γ. μαγιά μπύρας
•    1 κ. γ. ζάχαρη
•    λίγο αλάτι
•    1 ποτήρι νερό
Για το γαρνίρισμα
•    1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια
•    1 μικρή κονσέρβα αγκινάρες
•    2 ντομάτες στον τρίφτη
•    1 κ. γ. κάπαρη
•    αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
•    ½ ποτήρι λάδι

Διαλύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό, ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Τη βάζουμε σ’ ένα ταψάκι λαδωμένο και τη γαρνίρουμε με τα λαχανικά. Την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Πίτσα με ντομάτα (1 μεγάλη ή 2 μικρές)

•    1 δόση ζύμη για πίτσα ή 3/4 του κιλού ζυμάρι από το φούρνο
•    1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε στρογγυλές λεπτές φέτες
•    1 φλ. τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
•    1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
•    1 κ. γ. δενδρολίβανο προαιρετικά
•    λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    λίγο βασιλικό ή δυόσμο ψιλοκομμένο
•    1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά
•    1 φλ. τσαγιού μανιτάρια κομμένα σε φέτες προαιρετικά
•    λίγη πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
•    λίγη πάπρικα ή κάρυ
•    ½ φλ. τσαγιού λάδι
•    ½ φλ. τσαγιού πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι

Πλάθουμε το ζυμάρι σε πίτσα και το αλείφουμε με το λάδι. Απλώνουμε επάνω στο ζυμάρι τον πολτό ντομάτας, τις φέτες ντομάτας, τα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τέλος, στρώνουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά, ραντίζουμε με το λάδι και ψήνουμε την πίτσα σε δυνατό φούρνο για μισή ώρα περίπου. Γίνονται 2 μέτριες ή μια μεγάλη πίτσα. Μπορεί να γίνει και με ψημένη σάλτσα ντομάτας. Η πίτσα πρέπει να ψηθεί αμέσως αφού τοποθετήσουμε τη γέμιση επάνω στο ζυμάρι.

Ζύμη για πίτσα (1 μεγάλη ή 2 μικρές)

•    2 κ. σ. στεγνή μαγιά (2 φακελάκια των 9 γρ. ή 60 γρ. νωπή μαγιά)
•    1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
•    ½ κ. γ. ζάχαρη
•    3 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    3 κ. σ. λάδι
•    1 κ. γ. αλάτι

Διαλύουμε το νερό με τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να μείνουν για 10΄. Βάζουμε 3 φλ. από το αλεύρι σε ένα μπολ, και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, το αλάτι και το λάδι. Παίρνοντας σιγά – σιγά το αλεύρι, ζυμώνουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και προσθέτουμε, αν χρειαστεί λίγο ακόμη αλεύρι.
Την αφήνουμε σκεπασμένη περίπου 1 ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά. Πλάθουμε το ζυμάρι σε πίτσα και βάζουμε την ανάλογη γέμιση από πάνω, όπως αναγράφεται στη συνταγή πίτσα με θαλασσινά. Μπορούμε να προμηθευτούμε από το φούρνο 3/4 του κιλού ανεβασμένο ζυμάρι.