28/12/09

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ

για τη ζύμη
500 γραμμ. αλεύρι (μαλακό)
4 κρόκοι αυγών
4 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο
250 γραμμ. νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
για τη γέμιση
1, 1/2 κιλό μήλα γκόλντεν (κομμένα σε κύβους)
80 γραμμ. σταφίδες (ξανθές)
120 γραμμ. καρύδια (χοντροκομμένα)
125 γραμμ. ζάχαρη
300 γραμμ. φρυγανιά (τριμμένη)
200 γραμμ. μαργαρίνη λιωμένη (χλιαρή)
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
για την επάλειψη
1 κρόκος αυγού
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε μια λεκανίτσα. Ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνετε τους κρόκους, το αλάτι και το καλαμποκέλαιο. Αρχίζετε να ζυμώνετε από το κέντρο, παίρνοντας λίγο - λίγο το αλεύρι από το πλάι. Ταυτόχρονα προσθέτετε, σιγά - σιγά, το νερό. Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει μια λεία και ομοιογενής ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1/2 ώρα περίπου.
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένο τραπέζι ή πετσέτα, σε λεπτό ψύλλο.
Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και τα ρίχνετε διάσπαρτα πάνω στο ψύλλο. Τυλίγετε το ψύλλο σε ρολό. Το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα και το αλείψετε με ένα κρόκο, που έχετε χτυπήσει με λίγο νερό, για να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα στο ψήσιμο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C για 1 ώρα περίπου.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Πριν το κόψετε σε μερίδες το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ
300 γραμμ. μπισκότα τετράγωνα
225 γραμμ. ζάχαρη
750 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη
240 γραμμ. γάλα
3 κρόκοι αυγών
2 κουταλιές σούπας (γεμάτες) κακάο
λίγη βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού κονιάκ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αφήνετε το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ώρες, για να μαλακώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.
Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το βούτυρο, το κακάο, τη βανίλια και συνεχίζετε να χτυπάτε το μίγμα μέχρι ν' αφρατέψει.
Κατόπιν, σπάζετε σε μικρά κομμάτια τα μπισκότα, τα βάζετε σε μια λεκάνη, τα ραντίζετε με το γάλα, και ρίχνετε την κρεμά του κακάο. Τ’ ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Στη συνεχεία στρώνετε ένα λαδόχαρτο στο τραπέζι και αδειάζετε πάνω το μίγμα. Το τυλίγετε σφιχτά σε σχήμα κορμού και το αφήνετε για 24 ώρες στο ψυγείο (η στην κατάψυξη για 3 ώρες) μέχρι να παγώσει. Αφαιρείτε το λαδόχαρτο και κόβετε το γλυκό, ελαφρώς λοξά, σε φέτες.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΟΡΜΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
2 παντεσπάνια για ρολό (βλέπε βασικές συνταγές)
για τη γέμιση
500 γραμμ. κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
50 γραμμ. κακάο
για την επικάλυψη
400 γραμμ. κουβερτούρα μαύρη
50 γραμμ. ηλιέλαιο
50 - 60 γραμμ. αμύγδαλα (ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ετοιμάζετε τα παντεσπάνια, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στις βασικές συνταγές. Τα αφήνετε να κρυώ¬σουν και κόβετε το καθένα σε 3 μακρόστενες λωρίδες.
για τη γέμιση
Ετοιμάζετε την κρέμα σαντιγύ, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε στις βασικές συνταγές. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Μοιράζετε την κρέμα της γέμισης σε 6 ίσα μέρη. Τοποθετείτε τις λωρίδες των παντεσπανιών σε καθαρό τραπέζι η μάρμαρο και απλώνετε από πάνω την κρέμα της γέμισης.
Τυλίγετε τις λωρίδες, κατά μήκος, σε ρολά και τα βάζετε στην κατάψυξη, για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσουν. Τα βγάζετε και τα κόβετε, ελαφρώς λοξά, σε φέτες πάχους 4 - 5 εκ. περίπου.
Λιώνετε την κουβερτούρα της επικάλυψης σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων. Βουτάτε ένα - ένα τα "κορμάκια" στην κουβερτούρα και τα τοποθετείτε πάνω σε λαδόχαρτο.
Τα γαρνίρετε με τριμμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα και τ’ αφήνετε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο να παγώσουν.
Διατηρούνται στο ψυγείο.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΤΡΟΥΦΕΑΣ

ΥΛΙΚΑ
(για 20 κομμάτια περίπου)
350 γραμμ. κουβερτούρα μαύρη
50 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη
2 κρόκοι αυγών
2 κουταλάκια του γλυκού νες καφέ
λίγο κονιάκ
για την επικάλυψη
8 κουταλιές σούπας κακάο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό, μέσα στην οποία τοποθετείτε μια μικρότερη με τη σοκολάτα (μπεν μαρί).
Μόλις λιώσει η σοκολάτα αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τους κρόκους, ελαφρώς χτυπημένους, το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το νες καφέ διαλυμένο σε χλιαρό νερό. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Τέλος, προσθέτετε μερικές σταγόνες κονιάκ και ανακατεύετε. Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
Με ένα κουτάλι ή το ειδικό εργαλείο του παγωτού παίρνετε μικρές μπαλίτσες από το μίγμα. Πλάθετε σε μακρόστενα κομμάτια.
Κυλάτε τις τρούφες πάνω σε κοσκινισμένο κακάο, μέχρι να σκεπαστούν καλά μ' αυτό και τις τοποθετείτε σε φοντανιέρα.
Διατηρούνται στο ψυγείο.

ΣΑΡΛΟΤ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
(για μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ.)
300 γραμμ. φρέσκα κάστανα ή γλασέ
νερό ή γάλα (για να βράσουν τα κάστανα)
4 αυγά
150 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη
100 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. κρεμά γάλακτος
για τη διακόσμηση
18-20 μπισκότα σαβαγιάρ (βλέπε βασικές συνταγές)
10 μαρόν γλασέ
50 γραμμ. ζάχαρη άχνη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Καθαρίζετε τα κάστανα (αν είναι φρέσκα) και τα βράζετε σε ζεστό νερό η γάλα, ελαφρύς αλατισμένο. Αφού βράσουν τ' αφήνετε να κρυώσουν και αφαιρείτε τη φλούδα και την εσωτερική πέτσα τους. Κατόπιν τα χτυπάτε στο μπλέντερ και τα κάνετε πουρέ. Αν χρησιμο¬ποιήσετε μαρόν γλασέ τότε, πριν τα κάνετε πουρέ, τ' αφήνετε για λίγο σε χλιαρό νερό για να φύγει η έντονη γλύκα της ζάχαρης.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτετε ένα - ένα τ' αυγά και τον πουρέ κάστανο. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Χτυπάτε χωριστά την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγύ και την αναμιγνύετε με την κρέμα κάστανο, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και την αφήνετε στο ψυγείο 1 βράδυ ή στην κατάψυξη για 3 περίπου ώρες.
Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και διακοσμείτε γύρω - γύρω με μπισκότα σαβαγιάρ. Τα μπισκότα θα τα φτιάξετε σύμφωνα με τη συνταγή που θα βρείτε στις βασικές συνταγές.
Μπορείτε να κοσκινίσετε λίγη ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια του γλυκού ή να την στρώσετε με λίγη σαντιγύ και να το διακοσμήσετε με λίγα μαρόν γλασέ.

Πουτίγκα Ρουαγιάλ

ΥΛΙΚΑ
(για μια φόρμα διαστάσεων 30 Χ 9 Χ 7 εκ.)
850 γραμμ. γάλα
3 αυγά
100 γραμμ. ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κεράσι γλασέ
1 φλιτζάνι τσαγιού παντεσπάνι λευκό (κομμένο σε κύβους)
1 φλιτζάνι τσαγιού παντεσπάνι σοκολάτας (κομμένο σε κύβους)
για την καραμέλα
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ρίχνετε το γάλα, τη ζάχαρη και τ’ αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, σε μια κατσαρόλα.
Τοποθετείτε την κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς με κουτάλι μέχρι να πάρει βράση το μίγμα. Αποσύρετε την κα¬τσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε.
Ετοιμάζετε την καραμέλα ως εξής: βάζετε σ’ ένα κατσαρολάκι τη ζά¬χαρη, το νερό και το ξύσμα του λεμονιού και τ’ αφήνετε να βράσουν μέχρι να πήξει η καραμέλα, (όχι πολύ, πρέπει να είναι ρευστή).
Ρίχνετε την καραμέλα μέσα στη φόρμα φροντίζοντας να αλειφθούν, και τα πλαϊνά τοιχώματα. Προσθέτετε τους κύβους του παντεσπανιού (αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο παντεσπάνι, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στις βασι¬κές συνταγές). Στη συνέχεια ρίχνετε τα κερασάκια και τέλος την κρέμα που έχετε αφήσει να κρυώσει στην κατσαρόλα. Τοποθετείτε την φόρμα σε ένα ταψάκι με ζεστό νερό (στυλ μπεν μαρί). Η στάθμη του νερού θα πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου της φόρμας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά.
Αφήνετε την πουτίγκα να κρυώσει και την αναποδογυρίζετε σε πια¬τέλα, βοηθώντας τη να ξεκολλήσει, περνώντας στα τοιχώματα της φόρ¬μας τη λάμα ενός μαχαιριού.

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
(για μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ.)
1 δόση ζύμη τάρτας (βλέπε βασικές συνταγές)
για τη γέμιση
3-4 μήλα
150 γραμμ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
για το γαρνίρισμα
λίγο φιλέ αμυγδάλου
1 αυγό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ετοιμάζετε τη ζύμη για τάρτα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στις βασικές συνταγές. Ανοίγετε τα 2/3 της ζύμης σε λεπτό φύλλο και το απλώνετε στη φόρμα, φροντίζο¬ντας να καλύπτει και τα πλαϊνά τοιχώματα. Προψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 10 περίπου λεπτά.
(για τη γέμιση)
Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Τα ρίχνετε, με το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, πάνω σε μέ¬τρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Αν εξατμιστεί όλο το νερό μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το ρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με σπάτουλα. Περιμένετε να πήξει το μίγμα και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης πάνω από την τάρτα, που έχετε προψήσει, σχηματίζοντας έναν τρούλο.
Με το 1/3 της ζύμης, που κρατήσατε στην αρχή, ανοίγετε άλλο ένα μικρότερο φύλλο και σκεπάζετε μ' αυτό την τάρτα, φροντίζοντας να μην αφήσετε περισσεύματα ζύμης στα πλαϊνά της φόρμας.
Αλείφετε την επιφάνεια της με το χτυπημένο αυγό και πασπαλί¬ζετε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνετε στους 180 βαθμούς C για άλλα 30 λεπτά περίπου.
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρετε προσέχοντας να μην σπάσετε το καπάκι της.

27/12/09

ΚΕΪΚ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
(για ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ.)
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμ. ζάχαρη
150 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
4 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γραμμ. σταφίδες (μαύρες)
50 γραμμ. κερασάκια γλασέ (ή διάφορα άλλα φρούτα)
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
για την επικάλυψη
50 γραμμ. ζάχαρη άχνη
70 γραμμ. μαρμελάδα από φρούτο της αρεσκείας σας
70 γραμμ. αμύγδαλα (χοντροκομμένα και καβουρδισμένα)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και ν' αφρατέψει το μίγμα. Κατεβά¬ζετε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτετε ένα - ένα τ’ αυγά και λίγο - λίγο το αλεύρι με το μπέικιν. Μόλις το αλεύρι συγχωνευ¬τεί καλά στη ζύμη, σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε τις σταφίδες, τα κεράσια γλασέ και το κονιάκ. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα η κουτάλι, έτσι ώστε να πάνε παντού.
Βουτυρώνετε το ταψί και αδειάζετε μέσα το μίγμα του κέικ. Ψήνε¬τε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 45-50 λεπτά περίπου.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρετε το κέικ σε σχάρα. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και το διακοσμείτε. Καλύπτετε τα πλαϊνά τον γλυκού με τη μαρμελάδα και κολλάτε τα αμύγδαλα. Τέλος, κοσκινίζετε, με σουρωτήρι, τη ζά¬χαρη άχνη στην επιφάνεια του.
Αν θέλετε μπορείτε να γράψετε κάποιες ευχές, όπως "καλά Χριστούγεννα" ή "χρόνια πολλά", χρησιμοποιώντας σταφίδες ή αμύ¬γδαλα, πάνω από τη ζάχαρη άχνη.

ΚΕΪΚ ΜΑΔΕΡΑ

ΥΛΙΚΑ
(για μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 5 χ 25 εκ.)
200 γραμμ. αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
750 γραμμ. ζάχαρη
150 γραμμ. μαργαρίνη
3 αυγά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
70 γραμμ. σταφίδα (μαύρη)
1 κουταλιά σούπας ρούμι (χλιαρό)
ξύσμα 1/2 λεμονιού
λίγη βανίλια
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αδειάζετε τις σταφίδες σε ένα μπολ, τις περιχύνετε με το ζεστό ρούμι και τις αφήνετε για 1/2 ώρα περίπου.
Χτυπάτε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψει το μίγμα και προσθέτετε ένα - ένα τ’ αυγά. Κατόπιν ρίχνετε, λίγο - λίγο και εναλλάξ, το γιαούρτι και το αλεύρι, που έχετε ανα¬κατέψει με το κορν φλάουρ, το μπέικιν και τη βανίλια. Τέλος, προ¬σθέτετε τις σταφίδες με το ρούμι και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι να πάνε παντού.
Βουτυρώνετε καλά τη φόρμα και αδειάζετε μέσα το μίγμα.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά και το εσωτερικό του κέικ.

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ
(για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. ή τετράγωνο δια-στάσεων 25 Χ 30 εκ.)
300 γραμ. φύλλο κρούστας
130 γραμ. βούτυρο
850 γραμ. γάλα
120 γραμ. ζάχαρη
70 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
ξύσμα 1/2 λεμονιού ή βανίλια για άρωμα
για το σιρόπι
1, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό ξύσμα και χυμό από 1/2 λεμόνι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βουτυρώνετε καλά το ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα βουτυρώ¬νοντας τα, επίσης πολύ καλά, ένα - ένα. Ανοίγετε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπέζι ή μάρμαρο.
Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε το γάλα να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάτε στο μίξερ τ’αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Σταματάτε το μίξερ. Ρίχνετε το σιμιγδάλι, και στη συνέχεια λίγο - λίγο το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα ή κουτάλι. Αδειάζετε την κρέμα σε κατσαρολάκι και την αφήνετε να βράζει σε χαμηλή φωτιά ανακα¬τεύοντας διαρκώς για να μην "πιάσει". Περιμένετε να πήξει ελαφρά η κρέμα. Κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνετε λίγο βού¬τυρο στην κρέμα, κρατώντας το υπόλοιπο για το βουτύρωμα των φύλ¬λων. Ανακατεύετε μέχρι να συγχωνευτεί το βούτυρο στην κρέμα. Αδει¬άζετε την κρέμα στο ταψί, πάνω από τα φύλλα και την απλώνετε καλά, ισιώνοντας την επιφάνεια της με σπάτουλα.
Βουτυρώνετε ένα - ένα τα φύλλα, που έχετε ανοίξει στο τραπέζι και τα τοποθετείτε στο ταψί κλείνοντας στη μέση την κρέμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε τα πρώτα φύλλα, φτάνοντας μέχρι την κρέμα, σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνετε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 - 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε όλα τα, υλικά μαζί μέχρι να "δέσει" το σιρόπι, για 5 - 7 λεπτά περίπου και το αφήνετε να κρυώσει.
Σιροπιάζετε το γλυκό αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Κα¬λύτερα θα ήταν να το ρίξετε κουταλιά - κουταλιά, σε όλη την επιφά¬νεια του ταψιού.
Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει σε κανονική θερμοκρα¬σία. Σερβίρετε σε μερίδες αμέσως μόλις κρυώσει.
Όσο περισσέψει το βάζετε στο ψυγείο, χωρίς να το σκεπάσετε με σελοφάν ή άλλο υλικό, γιατί θα "λασπώσουν" τα φύλλα.

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ
για ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ.
3 φύλλα παντεσπάνι σοκολάτας
για το σιρόπιασμα του παντεσπανιού
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού
4 κουταλιές σούπας ρούμι
για την κρέμα
1/2 δόση κρέμα πατισερί
250 γραμ. τυρί μασκαρπόνε
50 γραμ. ρούμι
500 γραμ. κρέμα γάλακτος
για τη διακόσμηση
150 γραμ. κακάο
λίγη σαντιγί (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ετοιμάζετε ένα παντεσπάνι σοκολάτας σύμφωνα με τις οδηγίες, που θα βρείτε στις βασικές συνταγές και το κόβετε οριζόντια σε τρία ίσα φύλλα. Εάν θέλετε μπορείτε να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να το βάλετε στο ψυγείο. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί και προσθέτοντας στο τέλος το ρούμι. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
Ετοιμάζετε την κρέμα πατισερί σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στις βασικές συνταγές. Χτυπάτε στο μίξερ το μασκαρπόνε μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Μόλις κατεβάσετε την κρέμα πατισερί από τη φωτιά προσθέτετε το ρούμι και το τυρί μασκαρπόνε. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί και την αναμιγνύετε, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, με τη κρέμα του τυ¬ριού που έχει κρυώσει καλά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Τοποθετείτε, κάτω - κάτω στο τσέρκι, το πρώτο παντεσπάνι και το σιροπιάζετε ελαφρώς με λίγο από το κρύο σιρόπι. Απλώνετε με σπάτουλα το 1/3 από την κρέμα. Προσθέτετε το δεύτερο παντεσπάνι και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές τελειώνοντας με την κρέμα. Στρώνετε την κρέμα, στην επιφάνεια της τούρτας, ομοιόμορφα με σπάτουλα και την αφήνετε στο ψυγείο για 3 περίπου ώρες.
Ξεφορμάρετε προσεκτικά και κοσκινίζετε από πάνω το κακάο μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της τούρτας.
Εάν θέλετε μπορείτε να στολίσετε την τούρτα με ροζέτες από σαντιγί, πριν ρίξετε το κακάο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το τυρί μασκαρπόνε είναι ένα τυρί που χρησιμοποιείται συνήθως σαν επι¬δόρπιο. Είναι κυρίως προϊόν της Βόρειας Ιταλίας. Μπο¬ρεί ν' αντικατασταθεί από φρέσκο ανάλατο μανούρι ή παχύ ανθότυρο.

ΣΤΑΦΙΔΩΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ
για 3 ταψάκια διαμέτρου 22 εκ. ή 60 κομμάτια
500 γραμ.αλεύρι
300 γραμ. σταφίδες μαύρες η ξανθές (πολτοποιημένες στο μπλέντερ)
200 γραμ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
100 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. αμύγδαλα (ψιλοκομμένα)
100 γραμ. χυμό πορτοκαλιού
70 γραμ. νερό
70 γραμ. ρακί ή ούζο
1 κουταλάκι τον γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο (τριμμένο)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Διαλύετε την αμμωνία στο ούζο ή στο ρακί και τη σόδα στο νερό (χλια¬ρό). Σε μια λεκάνη ή ένα μεγάλο μπωλ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με τα χεριά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε σιγά - σιγά στη λεκάνη. Ζυ¬μώνετε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στη ζύμη.
Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθετε σε μικρά μπαλά¬κια η ρίχνετε τη ζύμη σε 3 βουτυρωμένα ταψάκια.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Διατηρούνται εκτός ψυγείου σκεπασμένα με πλαστική μεμβρά¬νη για να μην ξεραίνονται.

ΡΕΒΑΝΙ

Υλικά που θα χρειαστούν για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
για τη ζύμη
320 γραμ. σιμιγδάλι (ψιλό)
160 γραμ. αλεύρι (μαλακό)
7 αυγά χωριάτικα (μεγάλα)
320 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γραμ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και τριμμένο
70 γραμ. νερό (χλιαρό)
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
βανίλια για άρωμα
για το σιρόπι
700 γραμ. νερό
600 γραμ. ζάχαρη
χυμός 1 λεμονιού
λίγη μαστίχα Χίου (τριμμένη)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελαδινό
για τη διακόσμηση
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το σιμιγδάλι, το αμύγδα¬λο και τη βανίλια. Βάζετε στο μίξερ τη ζάχαρη και 2 από τα αυγά. Τα χτυ¬πάτε για 4-5 περίπου λεπτά και ανά 3 λεπτά προσθέτετε και ένα αυγό. Μόλις τα ρίξετε όλα, συνεχίζετε να τα χτυπάτε στο μίξερ μέχρι ν' ασπρί¬σει και να φουσκώσει το μίγμα.
Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το γιαούρτι και τη σόδα, που έχετε διαλύσει από πριν μέσα στο χλιαρό νερό, (επειδή η σόδα θα φουσκώσει πολύ φροντίστε να βάλετε το νερό σε ένα μεγάλο μπωλ και μετά να ρίξετε προσεχτικά τη σόδα). Συνεχίζετε ν' ανακατεύετε τα υλικά απαλά με το χέρι η με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνετε σιγά - σιγά όλα τα ανα¬κατεμένα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, αμύγδαλο, βανίλια) και συνε¬χίζετε ν' ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη.
Τέλος, αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προ¬θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και στους 150 βαθ¬μούς για άλλα 15-20 λεπτά.
Ενώ το γλυκό βρίσκεται ακόμη στο φούρνο μπορείτε να ετοιμάσετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο. Βάζετε την κατσαρόλα πάνω σε κανονική φωτιά και τ’αφήνετε να πάρουν βράση. Αφού βράσουν, τ' απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύοντας με κουτάλα η σπάτουλα.
Σιροπιάζετε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Μόλις κρυώ¬σει καλά, το κόβετε σε κομμάτια σχήματος ρόμβου και γαρνίρετε βάζοντας σε κάθε κομμάτι 1-2 ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.

3/12/09

Κροκέτες με πατάτα και παρμεζάνα

Βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε 2 κ. σ. παρμεζάνα, 2 κρόκους αυγών, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν σε μάζα την οποία πλάθουμε σε κροκέτες. Τις περνάμε από το χτυπημένο ασπράδι των αυγών και ύστερα από τη φρυγανιά και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Κροκέτες με πατάτα και ζαμπόν
Βράζουμε, καθαρίζουμε και περνάμε από μηχανή του πουρέ τις πατάτες, προσθέτουμε 3 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο, τους κρόκους 2 αυγών, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τη μάζα, που θα σχηματισθεί. Πλάθουμε κροκέτες, τις περνάμε από το χτυπημένο ασπράδι των αυγών και ύστερα από τη φρυγανιά και τις τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι. Τις σερβίρουμε ζεστές σε πιατέλα με διπλωμένη πετσέτα σε σχήμα πυραμίδας.

Κροκέτες με πατάτα και τυρί

Υλικά
•    1 κιλό πατάτες
•    2 κ. σ. κοφτά αλάτι
•    λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο
•    4 κ. σ. κοφτές φυτίνη
•    2 κροκάδια αυγών
•    μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    1 φλ. τσαγιού τυρί τριμμένο
•    1 αυγό ολόκληρο και 2 ασπράδια αυγών
•    φρυγανιά, αλεύρι
•    βούτυρο ή φυτίνη ή λάδι ραφινέ

Καθαρίζουμε, βράζουμε και λιώνουμε τις πατάτες σε πουρέ, προσθέτουμε 1 κ. γ. αλάτι, λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και τη φυτίνη λιωμένη, τα κροκάδια των αυγών, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και το τυρί. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο, να κρυώσει και να σφίξει. Το πλάθουμε σε κροκέτες, τις οποίες αλευρώνουμε, τις περνάμε από το χτυπημένο αυγό, ύστερα από τη φρυγανιά, τις αφήνουμε σκεπασμένες στο ψυγείο. Τις τηγανίζουμε όταν πρόκειται να τις σερβίρουμε.

Κροκέτες από πατάτες και τυρί

Υλικά
•    ½ κιλό πατάτες
•    λίγο τυρί τριμμένο
•    μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    2 αυγά
•    λάδι για το τηγάνισμα
•    λίγη φρυγανιά

Πλένουμε, καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες, τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ, ενώ είναι ζεστές, προσθέτουμε το τυρί, το μαϊντανό, τα κροκάδια, αλάτι, πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά, πλάθουμε το μίγμα σε κροκετάκια, τα περνάμε από τα χτυπημένα ασπράδια των αυγών και τη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό λάδι.

Κροκέτες με αυγά και τυρί

Υλικά
•    5 ασπράδια αυγών
•    3 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
•    1 κ. γ. μπέικιν
•    ½ κ. αλάτι
•    λάδι για το τηγάνισμα

Ανακατεύουμε το τυρί με το μπέικιν και το αλάτι και χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών πολύ καλά σε μαρέγκα. Ρίχνουμε λίγο – λίγο το τυρί, ενώ εξακολουθούμε το χτύπημα, προσθέτουμε έτσι όλο το τυρί, προσέχοντας να γίνει η ζύμη μάλλον σφιχτή. Εν ανάγκη, προσθέτουμε και λίγο αλεύρι. Πλάθουμε το μίγμα σε στρόγγυλες ή κυλινδρικές κροκέτες, μικρότερες από τις συνηθισμένες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα, τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε ζεστές σε πιατέλα.

Τυροκροκέτες

Υλικά
•    60 γρ. αλεύρι
•    1 ½ κ. γ. μπέικιν
•    1 κ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
•    300 γρ. κεφαλοτύρι
•    λίγο αλάτι
•    λάδι για το τηγάνισμα

Χτυπάμε καλά τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεμένο με το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε καλά το μίγμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Καίμε το λάδι και με μικρό κουταλάκι παίρνουμε λίγο – λίγο από το μίγμα και το τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά, για να μην καούν. Σερβίρονται ζεστά.

Κροκέτες με κρέμα τυριού και σπανάκι

Υλικά
•    250 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
•    2 αυγά
•    200 γρ. σπανάκι
•    ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
•    6 κ. σ. φρυγανιά
•    1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
•    αλάτι
•    λάδι για το τηγάνισμα

Πλένουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε λίγο αλατισμένο καυτό νερό. Το στραγγίζουμε, το στίβουμε και το ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί, το λιώνουμε με πιρούνι, προσθέτουμε ένα αυγό χτυπημένο, το σπανάκι, το σκόρδο, την πιπεριά, 2 κουταλιές φρυγανιά, αλάτι. Τα ζυμώνουμε και πλάθουμε μικρές στρογγυλές κροκέτες.
Χτυπάμε το άλλο αυγό σε μπολ, προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι. Περνάμε τις κροκέτες από το αυγό και μετά από την υπόλοιπη φρυγανιά.
Βάζουμε στη φωτιά το τηγάνι με μερικές κουταλιές λάδι, τηγανίζουμε τις κροκέτες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τις βάζουμε σε πιατέλα και τις στολίζουμε με φρέσκα φύλλα σαλάτας και τις σερβίρουμε.

Κροκέτες με τυρί

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 ποτήρι αλεύρι και 1 ποτήρι ρυζάλευρο, 3 αυγά και 3 κρόκους αυγών, τα ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι. Ρίχνουμε 2½ ποτήρια βρασμένο γάλα, αλάτι, πιπέρι καγιέν και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο. Τα βάζουμε σε φωτιά να βράσουν 5΄, ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο, αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα για να σχηματισθεί μια στεγνή μάζα, από την οποία κόβουμε ισομεγέθη κομμάτια, τα περνάμε από τα ασπράδια των αυγών, τη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε.

Κροκέτες με κρέας

Προσθέτουμε στη βασική συνταγή για κροκέτες 4 φλ. τσαγιού ψημένο και περασμένο από μηχανή ή ψιλοκομμένο κρέας μοσχαρίσιο ή αρνί, χοιρινό, βοδινό. Προσθέτουμε επίσης 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ελάχιστο μοσχοκάρυδο, 1 κ. γ. μουστάρδα σκόνη και εάν θέλουμε ελάχιστο κόκκινο πιπέρι. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για μια ώρα.

Κροκέτες με ψάρι

Προσθέτουμε στη βασική συνταγή 4 φλ. τσαγιού βρασμένο και ψιλοκομμένο ψάρι, το χυμό ενός λεμονιού, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και μερικά φύλλα σέλινο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί μια ώρα στο ψυγείο.
Πλάθουμε το μίγμα σε κροκέτες. Χτυπάμε το αυγό ελαφρά με το νερό. Τυλίγουμε πρώτα τις κροκέτες σε αλεύρι, κατόπιν στο αυγό και στη φρυγανιά. Τις τηγανίζουμε σε αρκετό καυτό λίπος, έως ότου ξανθύνουν. Τις σερβίρουμε ζεστές με σάλτσα ντομάτας.
Οι κροκέτες ταιριάζουν με παγωμένη μπύρα.

Βασική συνταγή για κροκέτες

Υλικά
•    6 κ. σ. κοφτές βούτυρο
•    6 κ. σ. κοφτές αλεύρι
•    2 φλ. τσαγιού γάλα
•    1 ½ φλ. τσαγιού κοφτό αλάτι
•    ½ κ. γ. κοφτό πιπέρι
•    2 αυγά
•    2 κ. σ. νερό
•    αλεύρι και φρυγανιά

Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε το μίγμα σε σιγανή φωτιά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο – λίγο το γάλα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Βάζουμε πάλι το μίγμα στη φωτιά και το βράζουμε, ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε το αλάτι και πιπέρι.

Μπουρεκάκια γεμιστά

Φτιάχνουμε ζύμη σφολιάτα, την ανοίγουμε σε φύλλο και την κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια με ένα μικρό κουπ-πατ. Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε δυνατή φωτιά το βούτυρο να κάψει και καβουρδίζουμε με λίγο κιμά, το μπέικον κομμένο σε φετάκια (μια φέτα μπέικον), ένα μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο δυόσμο.
Όταν τσιγαρισθούν, βάζουμε ανάλογη ποσότητα από τη γέμιση σε κάθε στρογγυλό κομμάτι ζύμης και το διπλώνουμε στα δυο, πιέζοντας τις άκρες με ένα πηρούνι. Αλείφουμε τα μπουρεκάκια με αυγό χτυπημένο και τα ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 20΄ της ώρας και τα σερβίρουμε ζεστά.
Τα μπουρεκάκια αυτά μπορούν να γεμιστούν με οποιαδήποτε άλλη γέμιση, όπως κιμά μοσχαρίσιο, χοιρινό, πουλερικά, χορταρικά ή κυνήγι.

Τυροκεφτεδάκια

Υλικά
•    250 γρ. κεφαλοτύρι
•    2 αυγά χτυπημένα
•    ½ φλ. τσαγιού φρυγανιά
•    λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    πιπέρι
•    λάδι για το τηγάνισμα ή βούτυρο

Τρίβουμε το κεφαλοτύρι σε χοντρό τρίφτη. Χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και ανακατεύουμε. Αν το μίγμα δεν είναι αρκετά σφιχτό, προσθέτουμε λίγη ακόμη φρυγανιά. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε λάδι ή βούτυρο.

Μπουρεκάκια με τυρί

Υλικά
•    300 γρ. φύλλα κρούστας
•    150 γρ. τριμμένη φέτα
•    150 γρ. τριμμένο κασέρι
•    150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
•    ½  φλ. τσαγιού μπεσαμέλ
•    λίγο μοσχοκάρυδο
•    2 αυγά.

Βάζουμε σε βαθύ μπολ τη μπεσαμέλ και σπάμε ένα – ένα τα αυγά, ανακατεύοντας κάθε φορά πολύ καλά, προσθέτουμε τα τυριά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τα φύλλα σε φαρδιές λωρίδες, τις αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε μια κουταλιά από το μίγμα σε κάθε λωρίδα. Τυλίγουμε τις λωρίδες σε σχήμα φλογέρας. Βάζουμε τα μπουρεκάκια σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 – 20΄.

Τυράκια τηγανισμένα

Υλικά
•    1 φλ. τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι
•    1 κ. γ. κοφτό αλάτι
•    1 αυγό ελαφρά χτυπημένο ¾ φλ. τσαγιού γάλα
•    1 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
•    γραβιέρα
•    λίγη πάπρικα (προαιρετικά)
•    φρυγανιά
•    βούτυρο

Αναμιγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι, χτυπάμε ελαφρά το αυγό και προσθέτουμε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. προσθέτουμε το μίγμα στο αλεύρι. Δουλεύουμε το χυλό, να γίνει λείος. Κόβουμε τη γραβιέρα σε φέτες πάχους 2 – 3 εκ. Βουτάμε τη γραβιέρα, κομμένη σε μικρά τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια, στο χυλό και κατόπιν στη φρυγανιά. Τα τηγανίζουμε με βούτυρο σε δυνατή φωτιά και τα πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.

Μικροί σβίγκοι με τυρί

Υλικά
•    2 ασπράδια αυγών
•    τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, γραβιέρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
•    λάδι για το τηγάνισμα
•    αλάτι, πιπέρι

Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, όσο χρειάζεται να γίνει μια σφιχτή μάζα και το πιπέρι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο, μέχρι να κάψει το λάδι, τα τηγανίζουμε λίγα – λίγα, για να μην κολλήσου μεταξύ τους. Όταν φουσκώσουν και κοκκινίσουν τα βγάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Θα μας εξυπηρετήσει πολύ στο ψήσιμο ένα μεταλλικό καλαθάκι. Τα σερβίρουμε ζεστά. 

Μπαστούνια τυριού τηγανιτά

Υλικά
•    300 γρ. γραβιέρα κομμένη σε μπαστουνάκια
•    100 γρ. αλεύρι
•    1/8 λίτρου μπύρα
•    2 κροκάδια αυγών
•    2 κ. σ. ελαιόλαδο
•    2 ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
•    μερικές κουταλιές φρυγανιά
•    250 γρ. λάδι για το τηγάνισμα
•    αλάτι, πιπέρι
•    φυλλαράκια μαϊντανού για το γαρνίρισμα
Σ’ ένα μπολ χτυπάμε καλά τα κροκάδια, προσθέτουμε το αλεύρι, τη μπύρα, λίγο αλάτι, το λάδι και το ασπράδι χτυπημένο σε σφιχτή μαρέγκα. Μέσα σ’ αυτόν το χυλό βουτάμε ένα – ένα τα μπαστουνάκια του τυριού, μετά τα περνάμε στη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε λίγα – λίγα σε καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν τα στραγγίζουμε και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περίσσιο λάδι. Τοποθετούμε τα μπαστούνια σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά – ζεστά.

Μπαλάκια από τυρί

Υλικά
•    1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι
•    1 κ. γ. μπέικιν
•    1 κ. γ. αλάτι
•    ½ πακέτο βιτάμ
•    125 γρ. τυρί τριμμένο
•    2 αυγά

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, προσθέτουμε το βιτάμ και τρίβουμε το μίγμα με τα δάχτυλα. Ρίχνουμε το τυρί και το ανακατεύουμε, χτυπάμε ένα αυγό και το προσθέτουμε στο μίγμα. Ζυμώνουμε τη ζύμη ελαφρά και την πλάθουμε σε μπαλάκια σαν καρύδια, τα πατάμε σταυρωτά μ’ ένα πιρούνι και τα βάζουμε σε ένα ταψί ελαφρά βουτυρωμένο ή στρωμένο με λαδόχαρτο. Τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 170ο για 15΄.

Τυρί σαγανάκι

Υλικά
•    350 γρ. κεφαλοτύρι γλυκό ή κεφαλογραβιέρα ή άλλο ανάλογο σκληρό τυρί
•    αλεύρι
•    πιπέρι
•    λάδι για το τηγάνισμα
•    1 λεμόνι

Κόβουμε το τυρί σε φέτες, πάχους μικρού δαχτύλου. Ανακατεύουμε 2 – 3 κουταλιές αλεύρι με λίγο πιπέρι. Αλευρώνουμε το τυρί και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε πιατέλα, στίβουμε στην επιφάνεια λίγο λεμόνι και σερβίρουμε αμέσως.
Υπέροχος μεζές για ούζο.

Τυράκια για ούζο

Υλικά
•    250 γρ. νερό
•    100 γρ. βούτυρο
•    150 γρ. αλεύρι
•    4 αυγά
•    75 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
•    αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
•    λάδι για το τηγάνισμα

Βράζουμε το νερό σε κατσαρόλα, προσθέτοντας το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι. Όταν ξεκολλά η ζύμη από την κατσαρόλα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και σπάμε ένα – ένα τα αυγά, ανακατεύοντας κάθε φορά καλά για κάθε αυγό. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί, το πιπέρι, το αλάτι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε κουταλιές από τη ζύμη. Αφήνουμε τα τυράκια να πάρουν χρώμα, τα στραγγίζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με ούζο.

Ορεκτικά σε πιάτο

Υλικά
•    1 πατάτα βρασμένη
•    1 σαρδέλα κονσέρβας
•    1 αυγό βραστό
•    ½ ντομάτα
•    2 φύλλα μαρουλιού
•    1 μικρό κρεμμύδι
•    1 φέτα ζαμπόν, 1 φέτα σαλάμι
•    1 μικρό κομμάτι τυρί φέτα
•    2 – 3 ελιές

Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε φέτες, απλώνουμε τα 2 φύλλα του μαρουλιού σε ένα πιάτο και βάζουμε πάνω τη σαρδέλα, το σαλάμι, το ζαμπόν, την πατάτα κομμένη σε φέτες, το αυγό στα δύο, την ντομάτα σε φέτες, το τυρί και τις ελιές πάνω στο αυγό. Βάζουμε λίγη μαγιονέζα και στη σαρδέλα ένα κομμάτι λεμόνι. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φέτες, το βάζουμε πάνω στην πιατέλα με λίγο λάδι.

Ορεκτικά με αυγά και τυρί

 Υλικά
•    1 ½ κ. γ. κοφτό μπέικιν
•    5 αυγά
•    2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ½ φλ. τσαγιού αλεύρι
•    1 ½ φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
•    1 κ. γ. αλάτι
•    λάδι για το τηγάνισμα

Χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε το αλάτι και το μπέικιν, το μαϊντανό  και το τυρί κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Ρίχνουμε με μικρό κουταλάκι λίγο – λίγο σε καμένο βούτυρο ή λάδι και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Γαλλικό ορεκτικό

Ετοιμάζουμε λίγη ζύμη για τυροπιτάκια και τη βάζουμε σε ένα ταψάκι ή φόρμα. Κόβουμε λίγο μπέικον καπνιστό σε μικρούς κύβους και το χώνουμε μέσα στη ζύμη, που πρέπει να είναι αραιή. Χτυπάμε 2 αυγά ολόκληρα με ένα ποτήρι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ, όπως κάνουμε όταν κάνουμε ομελέτα, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χύνουμε πάνω στη ζύμη. Το βάζουμε σε μέτριο φούρνο να ψηθεί 40΄.

Ορεκτικό τυρί σαγανάκι

Βάζουμε το τυρί σε μια κατσαρολίτσα σε σιγανή φωτιά και το λιώνουμε μαζί με 4 κ. σ. μπύρα και μια κ. γ. μουστάρδα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
Εν τω μεταξύ, ψήνουμε στη σχάρα 8 φέτες ψίχα ψωμιού, να ροδοκοκκινίσουν, τις αλείφουμε μια λεπτή στρώση βούτυρο φρέσκο, ρίχνουμε από πάνω το ψημένο μίγμα τυριού και πασπαλίζουμε με πιπέρι καγιέν και σερβίρουμε.

Ορεκτικά ανάμικτα κρύα

Βάζουμε στο κέντρο μιας πιατέλας τετράγωνης μαύρο χαβιάρι ή ταραμοσαλάτα, ή σκορδαλιά πατάτας, ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε σε σαλάτα και κάνουμε ένα μικρό λοφίσκο. Βάζουμε ακτινωτά τριγύρω τέσσερις σαρδέλες διαιρώντας την πιατέλα σε 3 – 4 μέρη, σχηματίζοντας έτσι κενούς χώρους γύρω από τον κεντρικό λοφίσκο.
Στο πρώτο βάζουμε αγγουράκια τουρσί, στο δεύτερο 2 φέτες ζαμπόν κομμένο σε μικρές φετούλες, στο τρίτο ελιές και στο τέταρτο ντομάτα κομμένη σε φέτες.
Βάζουμε σε κορνέ το φρέσκο βούτυρο και κάνουμε ένα κορδόνι γύρω από το λοφίσκο (1 κ. σ. φρέσκο βούτυρο), στάζουμε και τέσσερις κόμπους πάνω στις άκρες των σαρδέλων. Με την κάπαρη κάνουμε ένα κορδόνι γύρω από το ορεκτικό. Κόβουμε 2 βρασμένα αυγά, το καθένα σε 2 κομμάτια και τοποθετούμε πάνω από ένα κομμάτι σε κάθε γωνία της πιατέλας. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.