21/3/10

Κουλουράκια αγροτικά με λάδι

1 φλ. τσαγιού λάδι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού κόκκινο γλυκό κρασί
ξύσμα λεμονιού
4 φλ. αλεύρι
2 κ. γ. κοφτά μπέικιν
1 κ. γ. κοφτό σόδα
αλεύρι όσο σηκώσει η ζύμη

Δουλεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το κρασί και το ξύσμα λεμονιού. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα. Τα ρίχνουμε στο μίγμα του λαδιού, ενώ ανακατεύουμε στην αρχή με κουτάλι, ζυμώνουμε τη ζύμη και ρίχνουμε αρκετό αλεύρι να γίνει κανονική. Τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να μείνει επί 10΄. Κατόπιν, την πλάθουμε σε κορδόνια στο πάχος μικρού δακτύλου με μήκος 15 εκ. περίπου. Ενώνομε τις δυο άκρες να γίνουν κουλουράκια και τα βάζουμε σε λαμαρίνα ελαφρά λαδωμένη. Τα ψήνουμε επί 20΄ σε μέτριο φούρνο.

7/3/10

Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα

Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 1 κρεμμύδι
• 6 κ. σ. μαγιονέζα
• αλάτι, πιπέρι
• μαϊντανό ψιλοκομμένο

Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Κόβουμε και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες και ανακατεύουμε προσεκτικά με τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, τακτοποιούμε τη σαλάτα σε πιατέλα και σκεπάζουμε με τη μαγιονέζα. Ραντίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Μπορούμε να στρώσουμε την πιατέλα με πράσινα φύλλα σαλάτας και πάνω από αυτά να στρώσουμε την πατατοσαλάτα.

Πατατοσαλάτα

Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
• χυμό ενός λεμονιού
• λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
• αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες. Τις βάζουμε σε μια σαλατιέρα, κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και προσθέτουμε το μαϊντανό, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό του λεμονιού και τις περιχύνουμε. Τέλος, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα σερβίρουμε.

Πατατοσαλάτα

Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 1 μικρό κρεμμύδι
• φύλλα μαρουλιού ή σαλάτας
• μαγιονέζα
• 3 αυγά βραστά
• μαϊντανό
• μαύρες ελιές
• ξύδι, λάδι, πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες, κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το χωρίζουμε σε κρίκους. Προσθέτουμε αρκετό ξύδι και το αφήνουμε 25΄ (το ξύδι να σκεπάζει τα κρεμμύδια). Στραγγίζουμε και αναμιγνύουμε με τις πατάτες. Βάζουμε την πατατοσαλάτα σε πιατέλα στρωμένη με μαρουλόφυλλα, την πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι, ρίχνουμε επάνω μερικές κουταλιές μαγιονέζας, αφού προσθέσουμε σ’ αυτήν αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Γαρνίρουμε με βραστά αυγά, κομμένα σε φέτες και μερικές μαύρες ελιές.

Καρτολοφούστορον (πατάτες με αυγά – ποντιακό)

Υλικά
• 2 πατάτες μεγάλες
• 2 αυγά
• αλεύρι
• βούτυρο
• αλάτι

Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αλευρώνουμε. Σε μεγάλο τηγάνι καίμε το βούτυρο και απλώνουμε τις πατάτες να τηγανιστούν και από τις δυο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Χτυπάμε τα αυγά και περιχύνουμε με αυτά τις πατάτες. Ψήνουμε, γυρίζοντας και από τις δυο πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Πατάτες γεμιστές

Υλικά
• 10 πατάτες μεγάλες στρογγυλές
• ½ κιλό τυρί τριμμένο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• ½ κούπα λάδι
• αλάτι, πιπέρι
• 2 κ. σ. βούτυρο
• φρυγανιά
• μαϊντανό ψιλοκομμένο

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά, αδειάζουμε το εσωτερικό τους, προσέχοντας να είναι γερό το περίβλημά τους, να μην ανοίξουν αργότερα. Σε τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το εσωτερικό της πατάτας που αφαιρέσαμε, το τυρί, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τις περιχύνουμε με το βούτυρο, τις πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρυγανιά, προσθέτουμε νερό που να φθάνει ως τη μέση κάθε πατάτας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να μαλακώσουν και ν ροδοκοκκινίσουν.
Παραλλαγή : μπορούμε αν προτιμάμε να αντικαταστήσουμε τη γέμιση με κιμά (αντί για τυρί και πατάτα και να προσθέσουμε 4 κόκκινες ντομάτες λιωμένες).

Πατάτες ντουσέ με γραβιέρα

Υλικά
• 5 φλ. πουρέ πατάτας
• 1 ½ φλ. τσαγιού γραβιέρα τριμμένη
• 1 φλ. του καφέ ζεστό γάλα
• 4 κροκάδια αυγών
• αλάτι, πιπέρι
• βούτυρο ή φυτίνη.

Ανακατεύουμε τον πουρέ, το τυρί, το γάλα, τα κροκάδια, λίγο αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε το μίγμα να γίνει λείο (στο μίξερ ή στο χέρι). Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από το μίγμα ή το βάζουμε σε κορνέ και κόβουμε μέσα στο ταψί ροζέτες, τις βάζουμε στο φούρνο κάτω από το γκριλ και αφήνουμε έως ότου ξανθύνουν ελαφρά. Τις σερβίρουμε σαν γαρνιτούρα με ψητό αρνί.

Πατατοκεφτέδες

Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 100 γρ. βούτυρο
• 5 κρόκους αυγών
• 4 κ. σ. φρυγανιά
• αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο
• αλεύρι
• λάδι για το τηγάνισμα

Βράζουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό (μη βράσουν πολύ). Τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ, όπως είναι ζεστές, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τους κρόκους, το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Πλάθουμε το μίγμα σε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε με λάδι. Γαρνίρουμε την πιατέλα με φυλλαράκια μαϊντανό.

Πατατοκεφτέδες

Ετοιμάζουμε το μίγμα του πουρέ, όπως συνήθως, προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο, κρεμμύδι και 3 κ. σ. κοφτές φρυγανιά, το πλάθουμε σε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε λάδι.

Πατάτες πουρέ

Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 220 γρ. γάλα
• 3 – 4 κ. σ. κοφτές βούτυρο
• αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε, τις λιώνουμε όσο είναι ζεστές. Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε τον πουρέ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα χλιαρό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, για να μη σβολιάσει.
Μπορούμε να καθορίσουμε την πυκνότητα του πουρέ με ανάλογο γάλα.

Πατάτες τσιπς

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις αφήνουμε μισή ώρα σε παγωμένο αλατισμένο νερό (2 φλ. νερό, 2 κ. σ. κοφτές αλάτι). Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν, τις βυθίζουμε σε αρκετό καυτό λάδι, τις ψήνουμε έως ότου ξανθύνουν, τις βγάζουμε από το λάδι σε απορροφητικό χαρτί, τις πασπαλίζουμε με ψιλό αλάτι ή παρμεζάνα και τις βάζουμε σε δυνατό φούρνο.

Κροκέτες του σεφ

Υλικά
• 1 κιλό πατάτες
• 150 γρ. σαλάμι ψιλοκομμένο
• 150 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
• 2 – 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 100 γρ. τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, παρμεζάνα)
• 400 γρ. φυτίνη
• 4 αυγά
• αλάτι, πιπέρι
• φρυγανιά, αλεύρι

Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες, τις περνάμε από το μύλο και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε το σαλάμι, το ζαμπόν, το κρεμμύδι, σοταρισμένα με τη φυτίνη, 3 κρόκους αυγών, αλάτι και πιπέρι. Δουλεύουμε καλά με το χέρι να ενωθούν όλα τα υλικά και πλάθουμε το μίγμα σε μικρά μπαλάκια.
Χτυπάμε τα 3 ασπράδια και ένα ολόκληρο αυγό. Αλευρώνουμε τα μπαλάκια, τα περνάμε από το αυγό και κατόπιν από τη φρυγανιά, τηγανίζουμε σε αρκετό ζεστό καυτό λάδι και σερβίρουμε ζεστά.
Συνοδεύονται με σάλτσα ντομάτας.