2 κ. σ. φυτικό βούτυρο
2 κ. σ. αλεύρι
1 φλ. τσαγιού νερό ή ζουμί από βρασμένα λαχανικά
αλάτι, πιπέρι
2 κ. σ. άσπρο κρασί
150 γρ. μανιτάρια
1 κουταλιά φυτικό βούτυρο
χυμός ενός λεμονιού
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μίγμα σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε το ζουμί, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί. Βράζουμε τη σάλτσα, ώσπου να πήξει. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια με το βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε τα μανιτάρια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο σε χαμηλή φωτιά. Σερβίρουμε τη σάλτσα επάνω σε βρασμένα λαχανικά ή ρύζι.