30/8/09

Σάλτσα ντομάτας (με λάδι και χωρίς λάδι)

1 κιλό ντομάτες ώριμες ή 1 κουτί ντοματάκια αποφλοιωμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
½ φλ. τσαγιού λάδι
ελάχιστο λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Περνάμε τις ντομάτες από το μύλο των χορταρικών. Βάζουμε το λάδι να κάψει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και τα αφήνουμε να καβουρντιστούν. Προσθέτουμε τον πολτό της ντομάτας και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι. Μπορούμε να φτιάξουμε τη σάλτσα χωρίς λάδι. Τότε νεροβράζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και εν συνεχεία, προσθέτουμε τη ντομάτα με τα μυρωδικά.
Αν θέλουμε η σάλτσα να γίνει πιο πικάντικη, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα καρυκεύματα, όπως κάρυ, δενδρολίβανο, φύλλα δάφνης, πάπρικα, ρίγανη, ξύλο κανέλλας, βασιλικό κ.λ.π.