31/8/09

Σάλτσα κέτσαπ (αλάδωτη)

5 ½ κιλά ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πράσινες πιπεριές γλυκές χωρίς σπόρους ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλ. τσαγιού ξανθή ζάχαρη
1 ½ φλ. τσαγιού ξύδι
1 ½ κ. σ. αλάτι
1 κ. σ. πάπρικα
1 κ. σ. μουστάρδα σκόνη
μπαχαρικά για άρωμα (κανέλλα, κόκκους πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και μάραθο)

Ανακατεύουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο. Τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα περνάμε από το μύλο ή το χτυπάμε στο μπλέντερ και τα σουρώνουμε να φύγουν οι σπόροι. Βάζουμε το μίγμα να ξαναβράσει σε σιγανή φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα μπαχαρικά, τυλιγμένα σε τουλπάνι. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει 2 – 3 ώρες σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν δέσει η σάλτσα, αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά. Τη φυλάμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα.