30/8/09

Κέτσαπ αλάδωτη

3 κιλά ντομάτες
3 κρεμμύδια τριμμένα
3 ξυνόμηλα καθαρισμένα και κομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
2 καρότα
3 κ. σ. κόλιανδρο
½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κ. γ. αλάτι
2 κ. γ. πάπρικα
1 κομμάτι κανέλλα
3 κ. σ. γούστερ σος

Βγάζουμε τις φλούδες και τους σπόρους από τις ντομάτες, τις κόβουμε σε φέτες και τις βράζουμε μαζί με τα κρεμμύδια, τα ξυνόμηλα, το σκόρδο και τα καρότα. Περνάμε όλα αυτά από το μίξερ ή το μύλο χορταρικών. Βάζουμε πάλι το χυλό αυτό στην κατσαρόλα, προσθέτοντας τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, ώσπου να πήξει και να μείνει σχεδόν μισή. Μπορούμε να βοηθήσουμε το πήξιμό της με το κορν φλάουρ.
Τοποθετούμε τη σάλτσα σε βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Αν κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα κονσερβοποιούμε τη σάλτσα με τον εξής τρόπο. Αγοράζουμε βάζα ειδικά για κονσέρβα, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο, ανανεώνοντας μόνο τα καπάκια. Βάζουμε τη σάλτσα στα βάζα, σφραγίζουμε τα βάζα πολύ καλά και τα τοποθετούμε στη χύτρα ταχύτητας με νερό που να φθάνει μέχρι τη μέση των βάζων. Κλείνουμε τη χύτρα, βάζουμε τη βαλβίδα της και αφήνουμε τα βάζα να βράσουν, ώσπου να σφυρίξει η χύτρα. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν μέσα σ’ αυτή.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να βάζουμε από 1 – 2 κουταλιές κέτσαπ σε όλα τα φαγητά που έχουν ντομάτα, γίνονται πιο νόστιμα.