30/8/09

Σάλτσα ντομάτας (για να διατηρείται)

10 κιλά ντομάτες ώριμες χωρίς πολλούς σπόρους
αλάτι
λίγο βασιλικό (προαιρετικά)

Ζεματάμε τις ντομάτες για να βγαίνει εύκολα η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το σουρωτήρι, για να μείνουν έξω οι σπόροι. Ύστερα, βάζουμε τον πολτό σε γυάλινα βάζα, χωρίς να τα γεμίσουμε μέχρι επάνω. Διαλέγουμε δοχεία με τα ειδικά καπάκια με λάστιχο και βάζουμε 1 κ. γ. περίπου αλάτι σε κάθε βάζο, καθώς και βασιλικό. Τοποθετούμε τα βάζα σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει μέχρι το καπάκι και βάζουμε να βράσουν για 20 – 30΄. Μπορούμε να διατηρήσουμε έτσι τη ντομάτα όλο το χειμώνα.