30/8/09

Κέτσαπ

2 κιλά ώριμες ντομάτες
500 γρ. κρεμμύδια
6 – 8 σκελίδες σκόρδο
4 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ. σ. ξερό βασιλικό,
2 κ. σ. δυόσμο
3 κλωναράκια σέλινο
100 γρ. ζάχαρη
½ φλ. τσαγιού λάδι
1 φλ. τσαγιού ξύδι

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και βγάζουμε τους σπόρους. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τις ντομάτες. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, ώσπου να πήξει. Τη βάζουμε σε καθαρά βάζα, τα σφραγίζουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε στη χύτρα ταχύτητας με νερό που να φθάνει μέχρι τη μέση των βάζων. Κλείνουμε τη χύτρα, βάζουμε τη βαλβίδα της και αφήνουμε τα βάζα να βράσουν, ώσπου να σφυρίξει η χύτρα. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν μέσα σ’ αυτή.
Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να βάζουμε από 1 – 2 κουταλιές κέτσαπ σε όλα τα φαγητά που έχουν ντομάτα. Γίνονται πιο νόστιμα.