30/8/09

Ντομάτες αποξηραμένες

Γίνονται μόνο σε εποχή που έχουμε δυνατό ήλιο. Παίρνουμε ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε στη μέση. Τις αλατίζουμε καλά και τις στρώνουμε σε μεγάλα ταψιά, έτσι που να μπουν σε μια στρώση. Σκεπάζουμε το ταψί με τουλπάνι και το αφήνουμε σε δυνατό ήλιο για 4 – 5 ημέρες, γυρίζοντας τις που και που, για να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν. Αφαιρούμε μετά το τουλπάνι και φουρνίζουμε τις ήδη αποξηραμένες ντομάτες σε σιγανό φούρνο για 20 περίπου λεπτά. Τις περνάμε από κλωστή και τις κρεμάμε σε χώρο που να μην έχει υγρασία.
Όταν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν σάλτσα στο φαγητό, τις βάζουμε από πριν σε λίγο νερό για να μαλακώσουν. Μπορούμε να τις διατηρήσουμε έτσι όλο το χειμώνα.