6/10/09

Ζύμη για ψωμί

Για να φτιάξουμε ψωμί, διαλύουμε πάντα τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Τη σκεπάζουμε με ζεστό πανί ή μπορούμε εάν ο φούρνος ρυθμίζεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να τον θερμάνουμε μέχρι 50°, να τον κλείσουμε και να βάλουμε τη μαγιά με το αλεύρι ή το ζυμάρι να φουσκώσει. Χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Στο ψήσιμο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° και μετά από 15΄ περίπου χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 - 200°. Το βγάζουμε από το φούρνο. Πρέπει να είναι αρκετά ελαφρύ. Αυτό είναι σημάδι ότι είναι ψημένο. Περνάμε την επιφάνεια του ψωμιού με ένα βρεγμένο πανί και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με μια πετσέτα.