11/6/09

Ρυζοκροκέτες

2 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές κρεμμύδι λιωμένο
2 κούπες νερό
1 κούπα ρύζι καρολίνα
αλάτι και άσπρο πιπέρι
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
2-3 στήμονες σαφράν
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1/2 κούπας παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
250 γρ. γραβιέρα γκούντα ή μοτσαρέλα σε μικρούς κύβους
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη

Βάλτε το βούτυρο σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέστε το νερό, αλάτι και πιπέρι. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίξτε το ρύζι, το σαφράν και το μοσχοκάρυδο. Σκεπάστε και σιγοβράστε το ρύζι, ώσπου να απορροφηθεί όλο το νερό. Κατεβάστε το από τη φωτιά, βάλτε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας κι αφήστε το ρύζι να φουσκώσει. Όταν κρυώσει εντελώς, ρίξτε κι ανακατέψτε το αυγό και το κεφαλοτύρι. Βάλτε το μίγμα να σταθεί μια νύχτα στο ψυγείο. Βάλτε στην παλάμη σας μία κουταλιά ρύζι, απλώστε τη λίγο, βάλτε στο κέντρο ένα κύβο γραβιέρας και κλείστε τον μέσα στο ρύζι πλάθοντας ένα μπαλάκι. Τυλίξτε τα μπαλάκια στη φρυγανιά. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να φυλάξετε τις κροκέτες ρυζιού στην κατάψυξη. Λίγο πριν τις σερβίρετε, τηγανιστέ τες σε καυτό λάδι γυρίζοντας τες, να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Στραγγίστε τες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε τες αμέσως.
Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα και 15'