21/6/10

Κουλουράκια αλμυρά με σπανάκι νηστίσιμα

(30 κουλουράκια)
3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. σόδα
1 ½ κ. γ. ζάχαρη
½ κούπα πουρέ σπανάκι κατεψυγμένο ή 250 γρ. φρέσκο σπανάκι
2 κ. σ. λάδι
1 μικρό πράσο μόνο το άσπρο μέρος τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
¼ κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
¼ κ. γ. πιπέρι μαύρο
1/3 κούπας φυτικό μαγειρικό λίπος
1/3   κούπας λάδι

Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη όλα τα στερεά υλικά μαζί και κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι, το πλένουμε, το ζεματάμε και το στίβουμε πολύ καλά. Σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια στο λάδι, να μαλακώσουν 5΄. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Τα αδειάζουμε στο μπολ του πολυμίξερ μαζί με το σπανάκι, τον άνηθο, το πιπέρι, το μαγειρικό λίπος και το λάδι και τα χτυπάμε να ενωθούν.
Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στην λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε. Παίρνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Δεν πρέπει να τα δουλέψουμε πολύ για να γίνουν τα κουλούρια αφράτα.
Παίρνοντας κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού, πλάθουμε κορδόνια στο πάχος μικρού δαχτύλου, τα διπλώνουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου στρωμένο σε λαμαρίνα και ψήνουμε στους 180° για 15΄. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω σε σχάρα και τα φυλάμε σε κουτί μπισκότων.