21/6/10

Κουλουράκια με κακάο

1/2κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κ. γ. μπέικιν
1/2 κ. γ. σόδα
2 κ. γ. κανέλλα
1/4 κ. γ. μοσχοκάρυδο
3 κ. σ. κακάο
1/2κούπα καλαμποκέλαιο
1/2 κούπα βιτάμ ή φυτικό μαγειρικό λίπος
2/3 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
2 κ. σ. κονιάκ
125 γρ. κουβερτούρα

Κοσκινίζουμε σε μπολ τα 6 πρώτα υλικά και κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη σοκολάτα στο πολυμίξερ και χτυπάμε για 2΄. Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και κατόπιν με το χέρι, ώσπου να αναμιχθούν τα υλικά σε απαλή ζύμη, αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι, πλάθουμε μικρά κορδόνια στο πάχος του μικρού δαχτύλου και σχηματίζουμε μικρούς κύβους.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε ταψί το ένα κοντά στο άλλο και ψήνουμε στους 180° για 15΄. Τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω στη σχάρα. Αν θέλουμε, λιώνουμε τη σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά και βουτάμε τα κουλουράκια ένα – ένα να καλυφθεί η επιφάνεια.