15/10/09

Σπανακόπιτα νηστίσιμη (20 κομμάτια)

· 2,5 κιλά σπανάκι
· 1 ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος
· 1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
· κρεμμυδάκια φρέσκα
· αρωματικά χόρτα
· 150 γρ. λάδι
· ½ κιλό φύλλο κρούστας

Ζυμώνουμε ½ κιλό αλεύρι με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά και χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια. Πλάθουμε μικρές πιτούλες. Αλείφουμε 3 πιτούλες με λάδι και τοποθετούμε τη μια επάνω στην άλλη. Πιέζουμε να ενωθούν με τον πλάστη και τις ανοίγουμε σε φύλλο. Κάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες 3 πιτούλες και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Χρησιμοποιούμε το ένα φύλλο για να στρώσουμε στο ταψί, βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε κομμάτια όσο πιο μικρά μπορούμε. Το βάζουμε σε μια λεκάνη, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και τον άνηθο. Τα κόβουμε όλα σε μικρά κομματάκια. Τα στίβουμε καλά να φύγουν όλα τα νερά. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε με όλα τα χόρτα και αρωματικά που έχουμε, το πιπέρι και το μισό λάδι. Αυτή είναι η γέμιση που θα βάλουμε ανάμεσα στα δυο φύλλα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια τετράγωνα ή ρόμβους, ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180° για 1 ώρα. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσει και τη σερβίρουμε.