15/10/09

Φύλλο σφολιάτας

· ½ κιλό αλεύρι σκληρό
· 3 κ. σ. λάδι
· 1 ποτήρι χλιαρό νερό
· 1 κ. γ. αλάτι
· 1 κ. σ. λεμόνι (προαιρετικά)
· κορν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και λίγο – λίγο το νερό, το λεμόνι, ώσπου να γίνει η ζύμη όχι πολύ σφιχτή. Τη χωρίζουμε σε 12 περίπου μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ ή νισεστέ και τα αφήνουμε να μείνουν 30΄. Ανοίγουμε ανά 3 από τα μπαλάκια σε φύλλα μεγέθους πιάτου φαγητού και τα τοποθετούμε το ένα επάνω στο άλλο, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Διπλώνουμε τα 3 φύλλα μαζί, αλείφοντας πάντα με λάδι. Μετά όπως είναι τα ανοίγουμε σε ένα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Γίνονται έτσι συνολικά 4 φύλλα. Τα φύλλα αυτά είναι σαν σφολιάτα. Στρώνουμε 2 κάτω και 2 πάνω από τη γέμιση, αλείφοντας πάντα με λάδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φύλλο για πίτα και μικρά αλμυρά ή γλυκά. Μπορούμε να ανοίξουμε τα φύλλα κανονικά ένα – ένα. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τόσα μπαλάκια όσα φύλλα θα ανοίξουμε.