15/10/09

Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη

· 2 ½ κιλό κολοκυθάκια
· 5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
· 1 φλ. τσαγιού λάδι
· άνηθο, μαϊντανό ψιλοκομμένο
· αλάτι, πιπέρι
· 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά
· 300 γρ. φύλλο έτοιμο ή σπιτικό
· 1 φλ. λάδι
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Τα ανακατεύουμε έως ότου αρχίσουν να ξανθαίνουν και τότε ρίχνουμε τα κολοκύθια, αλάτι και πιπέρι, μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθούν 20 – 25΄, ρίχνουμε και τη φρυγανιά ή ένα φλυτζάνι ρύζι πλυμένο σε πολλά νερά. Εάν χρειασθεί, ρίχνουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15΄. Το μίγμα πρέπει να είναι στεγνό, δηλαδή μόνο με το λάδι του και το ρύζι (αν το βάλουμε) σχεδόν βρασμένο. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στρώνουμε τα 2/3 των φύλλων μέσα στο ταψί λαδωμένο και στρώνουμε τα φύλλα λαδωμένα ένα – ένα. Απλώνουμε πάνω στα φύλλα τη γέμιση και επάνω στη γέμιση απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα και πάλι λαδωμένα ένα – ένα. Χαράζουμε την κολοκυθόπιτα και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 45΄.
Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται πίτα και με χειμωνιάτικη κίτρινη κολοκύθα.