15/10/09

Ζύμη για τάρτες

· 2 φλ. τσαγιού αλεύρι
· 1 κ. γ. κοφτό αλάτι για αλμυρές τάρτες ή
· 2 κ. σ. κοφτές ζάχαρη για γλυκές τάρτες
· 2/3 φλ τσαγιού βούτυρο ή βιτάμ
· 6 κ. σ. νερό

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μετράμε με κανονικό φλ. τσαγιού και το ξανακοσκινίζουμε με τα στεγνά υλικά. Τρίβουμε μέσα στο μίγμα το βούτυρο, υγραίνουμε το μίγμα του αλευριού με νερό. Μαζεύουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε ελαφρά. Τη σκεπάζουμε, την αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο επί μισή ώρα. Κατόπιν, την αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο επί μισή ώρα. Ανοίγουμε σε φύλλο χονδρό και τη χρησιμοποιούμε για τάρτες, ταρτελέτες και ως βάση σε διάφορα γλυκίσματα.
Οι τάρτες ψήνονται άδειες, όπως είναι και κατόπιν γαρνίρονται με φρούτα, κομπόστες, με γλυκό του κουταλιού, με μαρμελάδα, κρέμα ή γεμίζονται για να ψηθούν ταυτόχρονα η ζύμη με τα φρούτα. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να στρώσουμε μέσα στις φόρμες επάνω στη ζύμη χαρτί και να βάλουμε μερικά φασόλια ή άλλα όσπρια. Αυτό γίνεται, για να μη φουσκώσει πολύ η ζύμη κατά το ψήσιμο και χαλάσει το σχήμα της άδειας μα ψημένης τάρτας. Εάν δεν θέλουμε να βάλουμε χαρτί με τα όσπρια, τρυπάμε τη ζύμη με πηρούνι σε όλη την επιφάνεια, καθώς είναι απλωμένη μέσα στη φόρμα και αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο επί μισή το λιγότερο ώρα.
Ψήνουμε την τάρτα 12΄ σε φούρνο 230°. Όταν η τάρτα ψηθεί τη βγάζουμε από τη φόρμα να κρυώσει και κατόπιν τη γεμίζουμε.