15/10/09

Κολοκυθόπιτα με πατάτες

· 1 δόση φύλλο σφολιάτας
· 1 κιλό κολοκύθια χονδροτριμμένα
· 2 – 3 μικρές πατάτες χονδροτριμμένες
· 1 μεγάλο κρεμμύδι
· λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
· λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
· ½ φλ. τσαγιού φρυγανιά
· 1 – 2 κ. γ. κανέλα (προαιρετικά)
· 1 φλ. τσαγιού λάδι
· αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε τα 1/2 φλ. τσαγιού λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να ξανθύνει. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, το μαϊντανό, τον άνηθο και εν συνεχεία τα τριμμένα κολοκύθια και τις πατάτες. Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μισοψηθούν. Προσθέτουμε τότε την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα καλά.
Παίρνουμε ανάλογο ταψί, το αλείφουμε με λάδι. Ανοίγουμε τα φύλλα, στρώνουμε τα μισά αλειμμένα με λάδι και αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση. Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα και τα στρώνουμε πάνω από τη γέμιση, αλείφοντάς τα με λάδι. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα με κολοκύθια ωμά, τα βάζουμε μαζί με το αλάτι σε σουρωτήρι και τα πιέζουμε να βγει το νερό τους. Τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε όπως πιο πάνω. Μπορούμε να φτιάξουμε μικρά πιτάκια τα οποία τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.