15/10/09

Σπανακόψωμο

· 3/4 κιλού αλεύρι μπλε φαρίνα Γιώτης
· 1 κ. γ. μαγιά
· 1 κ. γ. ζάχαρη
· 3 κ. γ. σουσάμι
· λίγο αλάτι
· λίγο λάδι

Για τη γέμιση
· ½ κιλό σπανάκι
· 1 κρεμμύδι τριμμένο
· 4 κρεμμυδάκια
· ½ ματσάκι άνηθο
· 1 κ. γ. μοσχοκάρυδο
· αλάτι, πιπέρι
· ½ ποτήρι λάδι

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό. Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ζυμώνουμε, ρίχνοντας λίγο – λίγο χλιαρό νερό, έτσι ώστε να γίνει ζύμη ψωμιού. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει. Βράζουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και βάζουμε το σπανάκι μαζί να ψηθεί. Στη συνέχεια, βάζουμε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Λαδώνουμε ένα ταψί 30 εκ., απλώνουμε τη μισή ζύμη. Βάζουμε το σπανάκι και από πάνω την άλλη μισή. Αφήνουμε λίγο ζυμάρι, για να φτιάξουμε ένα κορδόνι που το βάζουμε 2 εκ. πιο μέσα από το ταψί, επάνω από τη ζύμη σαν κουλούρα. Αλείφουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 180° για 1 ώρα.