15/10/09

Σπανακόπιτα

Για τη ζύμη
· 1 κιλό αλεύρι μπλε φαρίνα Γιώτης (αφαιρούμε 1 φλ. για το άνοιγμα των φύλλων)
· 1 φλ. καφέ λάδι
· ½ ποτήρι νερό χλιαρό
· 2 ποτήρια λάδι για το άλειμμα των φύλλων
· λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
· 1 κιλό σπανάκι
· 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
· ½ ματσάκι άνηθο
· ½ ποτήρι λάδι
· αλάτι, πιπέρι
· 1 κ. γ. μοσχοκάρυδο

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα να μαραθούν. Τρίβουμε το σπανάκι με το αλάτι και το στραγγίζουμε με τα χέρια ή το βράζουμε. Το βάζουμε με το κρεμμύδι να ψηθεί, ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το λάδι και το αλάτι, ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη ψωμιού. Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες. Τη μια μπάλα τη χωρίζουμε σε 15 μπαλάκια, τα ανοίγουμε μικρά φύλλα, τα λαδώνουμε 3 – 3 και γίνονται 5 φύλλα. Τα ανοίγουμε ένα – ένα και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Κάθε ένα που βάζουμε τα λαδώνουμε και στρώνουμε το σπανάκι. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και την άλλη μπάλα ζύμης. Ρίχνουμε το λάδι που περίσσεψε από τα 2 ποτήρια πάνω στην πίτα. Την κόβουμε και την αφήνουμε να ψηθεί στους 200° για 1 ώρα.