15/10/09

Σπανακοπιτάκια – Χορτοπιτάκια

· 3/4 κιλού σπανάκι
· 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι
· 1 πράσο προαιρετικά
· λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
· ½ φλ. τσαγιού λάδι
· αλάτι, πιπέρι

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα χόρτα για πίτα αντί σπανάκι και πράσο.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και τρίβουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι, μέχρι να μαραθεί. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε σουρωτήρι και το ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε το μισό από το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το πράσο ψιλοκομμένα να ξανθύνουν, προσθέτουμε και το σπανάκι και τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν και να πιουν το νερό τους.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κιλό φύλλο του εμπορίου ή στρογγυλά σφολιατάκια έτοιμα (υπάρχουν και κατεψυγμένα). Μπορούμε επίσης, να φτιάξουμε φύλλα σφολιάτας. Με φύλλο του εμπορίου : κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες φάρδους περίπου 8 εκ., αλείφουμε κάθε λωρίδα με λάδι και αφού βάλουμε μια κουταλιά από τη γέμιση στη μια άκρη, διπλώνουμε το φύλλο έτσι που να δημιουργηθούν τρίγωνα. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Με σφολιάτα έτοιμη ή σπιτική : ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος λιγότερο από 5 εκ. και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 6 – 10 εκ. ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα πιτάκια. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι την ανάλογη γέμιση και κλείνουμε τα πιτάκια έτσι που να σχηματιστούν μισοφέγγαρα. Υγραίνουμε τις άκρες με λίγο νερό και πιέζουμε με ένα πηρούνι για να κλείσουν καλά. Τα ψήνουμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι η σφολιάτα έχει ψηθεί και στο κάτω μέρος.