15/10/09

Χορτόπιτα με λάδι

Για τη γέμιση
· 2 κιλά χόρτα (σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνες, τσουκνίδες, ζοχούς κ.α.)
· 2 – 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
· 1 ½ φλ. τσαγιού περίπου λάδι
· μαϊντανό, άνηθο
· κανέλα, μπαχάρι, αλάτι
· φρυγανιά
· 350 γρ. φύλλο κρούστας

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Τα ζεματάμε και τα ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε με το μισό λάδι το κρεμμύδι, ρίχνουμε τα χόρτα, λίγο μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένο, κανέλα, μπαχάρι, αλάτι και λίγο νερό. Τα βράζουμε έως ότου μείνουν με το λάδι τους, ρίχνουμε 1 φλυτζάνι φρυγανιά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Στρώνουμε τα 2/3 των φύλλων σε ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι. Ρίχνουμε επάνω στα φύλλα το μίγμα των χόρτων, το ισιώνουμε με ένα μαχαίρι. Φέρνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί προς το κέντρο και το μισοσκεπάζουμε. Στρώνουμε επάνω τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντας πάντα κάθε φύλλο με λάδι.
Χαράζουμε την πίτα σε λωρίδες και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 45΄ περίπου. Τη σερβίρουμε κρύα.