15/10/09

Ζύμη για τάρτα (πάστα φλώρα, αρτύσιμη)

· 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή φυτικό σε περίοδο νηστείας
· 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
· 2 αυγά
· 1 πρέζα αλάτι

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα ή σε σωρό επάνω σε καθαρό τραπέζι ή πάγκο. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και αδειάζουμε το βούτυρο, ελαφρά λιωμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αυγά, τα οποία μπορούμε να παραλείψουμε σε περίοδο νηστείας. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στο αλεύρι και να πετύχουμε μια ζύμη σε χονδρά ψίχουλα. Δουλεύουμε με ελαφρές αλλά γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες νερό. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ½ ώρα περίπου.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε την πλαστική μεμβράνη, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο. Απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, ανοίγοντάς την με τα χέρια, έτσι ώστε να καλύπτονται και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Κόβουμε και αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 40΄. Για να μη φουσκώσει και χάσει το σχήμα της η ζύμη πρέπει πριν τη βάλουμε στο φούρνο, να τρυπήσουμε σε διάφορα σημεία την επιφάνειά της με ένα πηρούνι, να την σκεπάσουμε με λαδόχαρτο και να απλώσουμε από πάνω ξερά φασόλια. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια 15΄ πριν το τέλος του ψησίματος, για να πάρει χρώμα.
Μπορούμε να προσθέσουμε στα υλικά της συνταγής ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για άρωμα. Μπορούμε επίσης, να αφαιρέσουμε τελείως ή να μειώσουμε τη ζάχαρη στις 2 κουταλιές της σούπας και να φτιάξουμε μια άγλυκη πάστα φλώρα (πάστα μπριζέ). Η πάστα αυτή χρησιμοποιείται για πίτες με κρέας, λαχανικά, τυρί και άλλα.