6/10/09

Ψωμί

·    2 κιλά αλεύρι
·    50 γρ. νωπή μαγιά μπύρας
·    2 κ. σ. αλάτι
·    λίγο γλυκάνισο

Μέσα σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά με 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό μαζί με το αλάτι και το ψιλοκοσκινισμένο γλυκάνισο. Ρίχνουμε 2 φλ. τσαγιού αλεύρι και ζυμώνουμε λίγο. Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος, ώσπου να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο. Προσθέτουμε 1 ½  φλ. τσαγιού χλιαρό νερό δουλεύοντας το ζυμάρι και ρίχνοντας λίγο – λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 40΄ περίπου προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται, περίπου 2 – 3 φλ. τσαγιού, μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη.
Μετά τη χωρίζουμε σε 5 – 6 μπάλες, τις οποίες πλάθουμε σε φραντζόλες πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε βαθιά την κάθε φραντζόλα σε χονδρές φέτες και την τοποθετούμε στο ταψί. Τις σκεπάζουμε όλες μαζί με ένα ζεστό πανί και περιμένουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200° και ψήνουμε το ψωμί για 45΄. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.