15/10/09

Ελιοπιτάκια

Για το φύλλο
· 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
· 1 ποτήρι νερού λάδι (1/2 καλαμποκέλαιο και ½ ελαιόλαδο)
· 3 ½ - 4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· 2 ½ κ. γ. μπέικιν

Για τη γέμιση
· 2 – 3 ποτήρια νερού ελιές μαύρες και όχι ξιδάτες
· 3 – 4 μεγάλα κρεμμύδια
· λίγο δυόσμο
· 3 – 4 κ. σ. λάδι

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν. Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά μαλακή. Την αφήνουμε λίγο να φουσκώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση : ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε μαζί με το λάδι να τσιγαριστεί. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις προσθέτουμε μαζί με το δυόσμο ψιλοκομμένο.
Ανοίγουμε έπειτα φύλλο (από το ζυμάρι) χονδρό και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι. Βάζουμε μια κουταλιά σούπας γέμιση και κλείνουμε τα πιτάκια πιέζοντάς τα στις άκρες. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Μπορούμε να φτιάξουμε ολόκληρη πίτα. Ανοίγουμε τότε όλο το ζυμάρι σ’ ένα μακρόστενο φύλλο και απλώνουμε κατά μήκος όλη τη γέμιση. Το τυλίγουμε σε ρολό, το τοποθετούμε σε ταψί. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο από τα μικρά πιτάκια. Μπορούμε τέλος, να φτιάξουμε την ελιόπιτα σε ταψί όπως όλες τις άλλες πίτες.