15/10/09

Ζύμη για πίτες, τάρτες αλμυρές, μπατόν σαλέ και μπισκότα αλμυρά (βασική συνταγή)

· 2 φλ. τσαγιού αλεύρι
· 1 κ. γ. κοφτό αλάτι
· 2/3 φλ. βούτυρο ή βιτάμ
· 4 – 5 κ. σ. νερό κρύο

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μετράμε με κανονικό φλυτζάνι του τσαγιού και το ξανακοσκινίζουμε με το αλάτι μέσα σ’ ένα μπολ. Βάζουμε μέσα το βούτυρο ή το βιτάμ και το κόβουμε με ένα ειδικό σύρμα ή με ένα πηρούνι, ή με δυο μαχαίρια, ώστε να γίνουν σαν χονδρός τραχανάς. Ραντίζουμε μέσα το μίγμα του αλευριού με το νερό, μια κουταλιά κάθε φορά. Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πηρούνι, έως ότου όλο το αλεύρι υγρανθεί.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη ζυμώνουμε μέσα στα χέρια μας ελαφρά έως ότου γίνει λεία. Τη χωρίζουμε σε δυο μπαλίτσες.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1/3 εκ., πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χρησιμοποιούμε για πίτα, τάρτα αλμυρή, μπατόν σαλέ και διάφορα άλλα παρασκευάσματα που έχουν σαν βάση τη ζύμη.
Η ζύμη αυτή, όπως και κάθε άλλη ζύμη που περιέχει πολύ βούτυρο, ανοίγει ευκολότερα σε φύλλο και δεν ξεκολλά, αν ο πλάστης είναι ντυμένος με ένα λεπτό πανί και το τραπέζι είναι στρωμένο με ένα χονδρό πανί αλευρωμένο. Ανοίγει επίσης ευκολότερα ανάμεσα σε δυο λαδόχαρτα.