15/10/09

Λουκουμάδες με πατάτα (40 – 50 κομμάτια)

· 3 πατάτες μέτριες βρασμένες
· 7 κ. σ. ρύζι γλασέ
· 10 γρ. νωπή μαγιά μπύρας
· ½ κ. γ. αλάτι
· ½ κιλό περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
· σπορέλαιο για το τηγάνισμα
· κανέλα, μέλι

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Βάζουμε το ρύζι να βράσει σε 1 ½ ποτήρι νερό και αφού βράσει πολύ καλά, το σουρώνουμε και παίρνουμε το νερό στο οποίο έχει βράσει το ρύζι. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και μέσα σ’ αυτό διαλύουμε τη μαγιά.
Ανακατεύουμε τη μαγιά με τον πουρέ της πατάτας και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι έτσι που να γίνει ένας χυλός μάλλον πηχτός. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για να φουσκώσει.
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες με τον εξής τρόπο : βάζουμε το λάδι να κάψει. Βουτάμε το αριστερό μας χέρι μέσα στο ζυμάρι και παίρνουμε ζυμάρι μέσα στο χέρι μας. Κατόπιν, κλείνοντας τη χούφτα μας δημιουργείται ένα στρογγυλό μπαλάκι ζύμης δίπλα στον αντίχειρα. Κρατάμε ένα κουτάλι στο δεξί μας χέρι με το οποίο, αφού βουτήξουμε σε ένα ποτήρι νερό, παίρνουμε αμέσως το μπαλάκι της ζύμης και το ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να τελειώσει ο χυλός. Όταν χρυσίσουν οι λουκουμάδες, τους βγάζουμε σε χαρτοπετσέτα και εν συνεχεία τους σερβίρουμε πασπαλισμένους με κανέλα και μέλι.