27/12/09

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ
(για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. ή τετράγωνο δια-στάσεων 25 Χ 30 εκ.)
300 γραμ. φύλλο κρούστας
130 γραμ. βούτυρο
850 γραμ. γάλα
120 γραμ. ζάχαρη
70 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
ξύσμα 1/2 λεμονιού ή βανίλια για άρωμα
για το σιρόπι
1, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό ξύσμα και χυμό από 1/2 λεμόνι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βουτυρώνετε καλά το ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα βουτυρώ¬νοντας τα, επίσης πολύ καλά, ένα - ένα. Ανοίγετε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπέζι ή μάρμαρο.
Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε το γάλα να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάτε στο μίξερ τ’αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Σταματάτε το μίξερ. Ρίχνετε το σιμιγδάλι, και στη συνέχεια λίγο - λίγο το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα ή κουτάλι. Αδειάζετε την κρέμα σε κατσαρολάκι και την αφήνετε να βράζει σε χαμηλή φωτιά ανακα¬τεύοντας διαρκώς για να μην "πιάσει". Περιμένετε να πήξει ελαφρά η κρέμα. Κατεβάζετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνετε λίγο βού¬τυρο στην κρέμα, κρατώντας το υπόλοιπο για το βουτύρωμα των φύλ¬λων. Ανακατεύετε μέχρι να συγχωνευτεί το βούτυρο στην κρέμα. Αδει¬άζετε την κρέμα στο ταψί, πάνω από τα φύλλα και την απλώνετε καλά, ισιώνοντας την επιφάνεια της με σπάτουλα.
Βουτυρώνετε ένα - ένα τα φύλλα, που έχετε ανοίξει στο τραπέζι και τα τοποθετείτε στο ταψί κλείνοντας στη μέση την κρέμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε τα πρώτα φύλλα, φτάνοντας μέχρι την κρέμα, σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνετε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 - 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε όλα τα, υλικά μαζί μέχρι να "δέσει" το σιρόπι, για 5 - 7 λεπτά περίπου και το αφήνετε να κρυώσει.
Σιροπιάζετε το γλυκό αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Κα¬λύτερα θα ήταν να το ρίξετε κουταλιά - κουταλιά, σε όλη την επιφά¬νεια του ταψιού.
Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει σε κανονική θερμοκρα¬σία. Σερβίρετε σε μερίδες αμέσως μόλις κρυώσει.
Όσο περισσέψει το βάζετε στο ψυγείο, χωρίς να το σκεπάσετε με σελοφάν ή άλλο υλικό, γιατί θα "λασπώσουν" τα φύλλα.