28/12/09

ΣΑΡΛΟΤ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
(για μια φόρμα διαμέτρου 22 εκ.)
300 γραμμ. φρέσκα κάστανα ή γλασέ
νερό ή γάλα (για να βράσουν τα κάστανα)
4 αυγά
150 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη
100 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. κρεμά γάλακτος
για τη διακόσμηση
18-20 μπισκότα σαβαγιάρ (βλέπε βασικές συνταγές)
10 μαρόν γλασέ
50 γραμμ. ζάχαρη άχνη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Καθαρίζετε τα κάστανα (αν είναι φρέσκα) και τα βράζετε σε ζεστό νερό η γάλα, ελαφρύς αλατισμένο. Αφού βράσουν τ' αφήνετε να κρυώσουν και αφαιρείτε τη φλούδα και την εσωτερική πέτσα τους. Κατόπιν τα χτυπάτε στο μπλέντερ και τα κάνετε πουρέ. Αν χρησιμο¬ποιήσετε μαρόν γλασέ τότε, πριν τα κάνετε πουρέ, τ' αφήνετε για λίγο σε χλιαρό νερό για να φύγει η έντονη γλύκα της ζάχαρης.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και προσθέτετε ένα - ένα τ' αυγά και τον πουρέ κάστανο. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Χτυπάτε χωριστά την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγύ και την αναμιγνύετε με την κρέμα κάστανο, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και την αφήνετε στο ψυγείο 1 βράδυ ή στην κατάψυξη για 3 περίπου ώρες.
Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και διακοσμείτε γύρω - γύρω με μπισκότα σαβαγιάρ. Τα μπισκότα θα τα φτιάξετε σύμφωνα με τη συνταγή που θα βρείτε στις βασικές συνταγές.
Μπορείτε να κοσκινίσετε λίγη ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια του γλυκού ή να την στρώσετε με λίγη σαντιγύ και να το διακοσμήσετε με λίγα μαρόν γλασέ.