27/12/09

ΡΕΒΑΝΙ

Υλικά που θα χρειαστούν για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
για τη ζύμη
320 γραμ. σιμιγδάλι (ψιλό)
160 γραμ. αλεύρι (μαλακό)
7 αυγά χωριάτικα (μεγάλα)
320 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γραμ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και τριμμένο
70 γραμ. νερό (χλιαρό)
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
βανίλια για άρωμα
για το σιρόπι
700 γραμ. νερό
600 γραμ. ζάχαρη
χυμός 1 λεμονιού
λίγη μαστίχα Χίου (τριμμένη)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελαδινό
για τη διακόσμηση
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το σιμιγδάλι, το αμύγδα¬λο και τη βανίλια. Βάζετε στο μίξερ τη ζάχαρη και 2 από τα αυγά. Τα χτυ¬πάτε για 4-5 περίπου λεπτά και ανά 3 λεπτά προσθέτετε και ένα αυγό. Μόλις τα ρίξετε όλα, συνεχίζετε να τα χτυπάτε στο μίξερ μέχρι ν' ασπρί¬σει και να φουσκώσει το μίγμα.
Σταματάτε το μίξερ, προσθέτετε το γιαούρτι και τη σόδα, που έχετε διαλύσει από πριν μέσα στο χλιαρό νερό, (επειδή η σόδα θα φουσκώσει πολύ φροντίστε να βάλετε το νερό σε ένα μεγάλο μπωλ και μετά να ρίξετε προσεχτικά τη σόδα). Συνεχίζετε ν' ανακατεύετε τα υλικά απαλά με το χέρι η με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνετε σιγά - σιγά όλα τα ανα¬κατεμένα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, αμύγδαλο, βανίλια) και συνε¬χίζετε ν' ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη.
Τέλος, αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προ¬θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και στους 150 βαθ¬μούς για άλλα 15-20 λεπτά.
Ενώ το γλυκό βρίσκεται ακόμη στο φούρνο μπορείτε να ετοιμάσετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο. Βάζετε την κατσαρόλα πάνω σε κανονική φωτιά και τ’αφήνετε να πάρουν βράση. Αφού βράσουν, τ' απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύοντας με κουτάλα η σπάτουλα.
Σιροπιάζετε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Μόλις κρυώ¬σει καλά, το κόβετε σε κομμάτια σχήματος ρόμβου και γαρνίρετε βάζοντας σε κάθε κομμάτι 1-2 ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.