27/12/09

ΣΤΑΦΙΔΩΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ
για 3 ταψάκια διαμέτρου 22 εκ. ή 60 κομμάτια
500 γραμ.αλεύρι
300 γραμ. σταφίδες μαύρες η ξανθές (πολτοποιημένες στο μπλέντερ)
200 γραμ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
100 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. αμύγδαλα (ψιλοκομμένα)
100 γραμ. χυμό πορτοκαλιού
70 γραμ. νερό
70 γραμ. ρακί ή ούζο
1 κουταλάκι τον γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο (τριμμένο)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Διαλύετε την αμμωνία στο ούζο ή στο ρακί και τη σόδα στο νερό (χλια¬ρό). Σε μια λεκάνη ή ένα μεγάλο μπωλ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με τα χεριά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε σιγά - σιγά στη λεκάνη. Ζυ¬μώνετε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στη ζύμη.
Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθετε σε μικρά μπαλά¬κια η ρίχνετε τη ζύμη σε 3 βουτυρωμένα ταψάκια.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Διατηρούνται εκτός ψυγείου σκεπασμένα με πλαστική μεμβρά¬νη για να μην ξεραίνονται.