28/12/09

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ

για τη ζύμη
500 γραμμ. αλεύρι (μαλακό)
4 κρόκοι αυγών
4 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο
250 γραμμ. νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
για τη γέμιση
1, 1/2 κιλό μήλα γκόλντεν (κομμένα σε κύβους)
80 γραμμ. σταφίδες (ξανθές)
120 γραμμ. καρύδια (χοντροκομμένα)
125 γραμμ. ζάχαρη
300 γραμμ. φρυγανιά (τριμμένη)
200 γραμμ. μαργαρίνη λιωμένη (χλιαρή)
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
για την επάλειψη
1 κρόκος αυγού
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κοσκινίζετε το αλεύρι μέσα σε μια λεκανίτσα. Ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνετε τους κρόκους, το αλάτι και το καλαμποκέλαιο. Αρχίζετε να ζυμώνετε από το κέντρο, παίρνοντας λίγο - λίγο το αλεύρι από το πλάι. Ταυτόχρονα προσθέτετε, σιγά - σιγά, το νερό. Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει μια λεία και ομοιογενής ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1/2 ώρα περίπου.
Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένο τραπέζι ή πετσέτα, σε λεπτό ψύλλο.
Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και τα ρίχνετε διάσπαρτα πάνω στο ψύλλο. Τυλίγετε το ψύλλο σε ρολό. Το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα και το αλείψετε με ένα κρόκο, που έχετε χτυπήσει με λίγο νερό, για να πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα στο ψήσιμο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς C για 1 ώρα περίπου.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Πριν το κόψετε σε μερίδες το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.