27/12/09

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ
για ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ.
3 φύλλα παντεσπάνι σοκολάτας
για το σιρόπιασμα του παντεσπανιού
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού
4 κουταλιές σούπας ρούμι
για την κρέμα
1/2 δόση κρέμα πατισερί
250 γραμ. τυρί μασκαρπόνε
50 γραμ. ρούμι
500 γραμ. κρέμα γάλακτος
για τη διακόσμηση
150 γραμ. κακάο
λίγη σαντιγί (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ετοιμάζετε ένα παντεσπάνι σοκολάτας σύμφωνα με τις οδηγίες, που θα βρείτε στις βασικές συνταγές και το κόβετε οριζόντια σε τρία ίσα φύλλα. Εάν θέλετε μπορείτε να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να το βάλετε στο ψυγείο. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί και προσθέτοντας στο τέλος το ρούμι. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
Ετοιμάζετε την κρέμα πατισερί σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στις βασικές συνταγές. Χτυπάτε στο μίξερ το μασκαρπόνε μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Μόλις κατεβάσετε την κρέμα πατισερί από τη φωτιά προσθέτετε το ρούμι και το τυρί μασκαρπόνε. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί και την αναμιγνύετε, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα, με τη κρέμα του τυ¬ριού που έχει κρυώσει καλά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Τοποθετείτε, κάτω - κάτω στο τσέρκι, το πρώτο παντεσπάνι και το σιροπιάζετε ελαφρώς με λίγο από το κρύο σιρόπι. Απλώνετε με σπάτουλα το 1/3 από την κρέμα. Προσθέτετε το δεύτερο παντεσπάνι και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές τελειώνοντας με την κρέμα. Στρώνετε την κρέμα, στην επιφάνεια της τούρτας, ομοιόμορφα με σπάτουλα και την αφήνετε στο ψυγείο για 3 περίπου ώρες.
Ξεφορμάρετε προσεκτικά και κοσκινίζετε από πάνω το κακάο μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της τούρτας.
Εάν θέλετε μπορείτε να στολίσετε την τούρτα με ροζέτες από σαντιγί, πριν ρίξετε το κακάο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το τυρί μασκαρπόνε είναι ένα τυρί που χρησιμοποιείται συνήθως σαν επι¬δόρπιο. Είναι κυρίως προϊόν της Βόρειας Ιταλίας. Μπο¬ρεί ν' αντικατασταθεί από φρέσκο ανάλατο μανούρι ή παχύ ανθότυρο.