28/12/09

Πουτίγκα Ρουαγιάλ

ΥΛΙΚΑ
(για μια φόρμα διαστάσεων 30 Χ 9 Χ 7 εκ.)
850 γραμμ. γάλα
3 αυγά
100 γραμμ. ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κεράσι γλασέ
1 φλιτζάνι τσαγιού παντεσπάνι λευκό (κομμένο σε κύβους)
1 φλιτζάνι τσαγιού παντεσπάνι σοκολάτας (κομμένο σε κύβους)
για την καραμέλα
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ρίχνετε το γάλα, τη ζάχαρη και τ’ αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, σε μια κατσαρόλα.
Τοποθετείτε την κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς με κουτάλι μέχρι να πάρει βράση το μίγμα. Αποσύρετε την κα¬τσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέτετε τις σταφίδες και ανακατεύετε.
Ετοιμάζετε την καραμέλα ως εξής: βάζετε σ’ ένα κατσαρολάκι τη ζά¬χαρη, το νερό και το ξύσμα του λεμονιού και τ’ αφήνετε να βράσουν μέχρι να πήξει η καραμέλα, (όχι πολύ, πρέπει να είναι ρευστή).
Ρίχνετε την καραμέλα μέσα στη φόρμα φροντίζοντας να αλειφθούν, και τα πλαϊνά τοιχώματα. Προσθέτετε τους κύβους του παντεσπανιού (αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο παντεσπάνι, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στις βασι¬κές συνταγές). Στη συνέχεια ρίχνετε τα κερασάκια και τέλος την κρέμα που έχετε αφήσει να κρυώσει στην κατσαρόλα. Τοποθετείτε την φόρμα σε ένα ταψάκι με ζεστό νερό (στυλ μπεν μαρί). Η στάθμη του νερού θα πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου της φόρμας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά.
Αφήνετε την πουτίγκα να κρυώσει και την αναποδογυρίζετε σε πια¬τέλα, βοηθώντας τη να ξεκολλήσει, περνώντας στα τοιχώματα της φόρ¬μας τη λάμα ενός μαχαιριού.