28/12/09

ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
(για μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ.)
1 δόση ζύμη τάρτας (βλέπε βασικές συνταγές)
για τη γέμιση
3-4 μήλα
150 γραμμ. ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
για το γαρνίρισμα
λίγο φιλέ αμυγδάλου
1 αυγό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Ετοιμάζετε τη ζύμη για τάρτα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στις βασικές συνταγές. Ανοίγετε τα 2/3 της ζύμης σε λεπτό φύλλο και το απλώνετε στη φόρμα, φροντίζο¬ντας να καλύπτει και τα πλαϊνά τοιχώματα. Προψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 10 περίπου λεπτά.
(για τη γέμιση)
Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Τα ρίχνετε, με το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, πάνω σε μέ¬τρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Αν εξατμιστεί όλο το νερό μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό και το ρίχνετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με σπάτουλα. Περιμένετε να πήξει το μίγμα και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης πάνω από την τάρτα, που έχετε προψήσει, σχηματίζοντας έναν τρούλο.
Με το 1/3 της ζύμης, που κρατήσατε στην αρχή, ανοίγετε άλλο ένα μικρότερο φύλλο και σκεπάζετε μ' αυτό την τάρτα, φροντίζοντας να μην αφήσετε περισσεύματα ζύμης στα πλαϊνά της φόρμας.
Αλείφετε την επιφάνεια της με το χτυπημένο αυγό και πασπαλί¬ζετε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνετε στους 180 βαθμούς C για άλλα 30 λεπτά περίπου.
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρετε προσέχοντας να μην σπάσετε το καπάκι της.