27/12/09

ΚΕΪΚ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
(για ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ.)
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμ. ζάχαρη
150 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
4 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γραμμ. σταφίδες (μαύρες)
50 γραμμ. κερασάκια γλασέ (ή διάφορα άλλα φρούτα)
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
για την επικάλυψη
50 γραμμ. ζάχαρη άχνη
70 γραμμ. μαρμελάδα από φρούτο της αρεσκείας σας
70 γραμμ. αμύγδαλα (χοντροκομμένα και καβουρδισμένα)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και ν' αφρατέψει το μίγμα. Κατεβά¬ζετε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτετε ένα - ένα τ’ αυγά και λίγο - λίγο το αλεύρι με το μπέικιν. Μόλις το αλεύρι συγχωνευ¬τεί καλά στη ζύμη, σταματάτε το μίξερ και ρίχνετε τις σταφίδες, τα κεράσια γλασέ και το κονιάκ. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα η κουτάλι, έτσι ώστε να πάνε παντού.
Βουτυρώνετε το ταψί και αδειάζετε μέσα το μίγμα του κέικ. Ψήνε¬τε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 45-50 λεπτά περίπου.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, περιμένετε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρετε το κέικ σε σχάρα. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και το διακοσμείτε. Καλύπτετε τα πλαϊνά τον γλυκού με τη μαρμελάδα και κολλάτε τα αμύγδαλα. Τέλος, κοσκινίζετε, με σουρωτήρι, τη ζά¬χαρη άχνη στην επιφάνεια του.
Αν θέλετε μπορείτε να γράψετε κάποιες ευχές, όπως "καλά Χριστούγεννα" ή "χρόνια πολλά", χρησιμοποιώντας σταφίδες ή αμύ¬γδαλα, πάνω από τη ζάχαρη άχνη.