4/5/09

Παντεσπάνι (λευκό ή σοκολάτας)

Υλικά
(για ένα ταψί διαμέτρου 24 - 28 εκ.)
• 150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη άχνη
• 5-6 αυγά
• 2 κουταλιές σούπας (κοφτές) κακάο κοσκινισμένο (μόνο για το παντεσπάνι σοκολάτας)

Προετοιμασία
Κοσκινίζετε το αλεύρι (και το ανακατεύετε με το κακάο, εάν θέλετε να φτιάξετε παντεσπάνι σοκολάτας). Χωρίζετε τους κρόκους από τ' ασπράδια. Στη συνέχεια χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφρός. Χτυπάτε χωριστά τ' ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων λίγο -λίγο το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με κουτάλι. Τέλος, ρίχνετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις για να μην κόψει. Αδειάζετε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Το βάζετε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά περίπου. Ξεφορμάρετε το παντεσπάνι, περνώντας προσεχτικά ένα λεπτό μαχαίρι ανάμεσα στο παντεσπάνι και τη φόρμα για να μην κολλήσει. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και το κόβετε οριζόντια σε 2-3 ίσα φύλλα (πάτους) με μακρύ μαχαίρι ή χοντρή κλωστή.
• Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή μέχρι 80 γραμ. βούτυρο, για να έχει πιο πλούσια γεύση το παντεσπάνι και 1 κουταλιά σούπας μπεϊκιν πάουντερ για να γίνει πιο αφράτο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγη βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για άρωμα.
• Καλό θα ήταν να μην το χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά την παρασκευή του, αλλά μετά από 1 μέρα για να σφίξει και να κόβεται πιο εύκολα. Στο διάστημα αυτό, για να μην χάσει τα υγρά του, πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο τυλιγμένο με πλαστική μεμβράνη.
• Πριν συναρμολογήσετε μια τούρτα πρέπει να αλείφετε τα φύλλα του παντεσπανιού με λίγο σιρόπι ή ποτό. Η επάλειψη γίνεται με πινέλο. Ένα ελαφρύ σιρόπι δηλαδή 1 ποτήρι νερό, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη και λίγο λικέρ ή άλλο άρωμα της αρεσκείας σας είναι αρκετό για 2-3 φύλλα παντεσπανιού.