14/5/09

Κρεμά βουτύρου

Πρόκειται για μια κρέμα πραγματικά πολύ ευαίσθητη και βαριά αφού έχει ως βάση της το βούτυρο. Χρησιμοποιείται για γεμίσεις η επικαλύψεις σε τούρτες και γαρνιτούρα σε τάρτες και άλλα γλυκίσματα.

Υλικά
• 200 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
• 4 κρόκοι
• 200 γραμ. ζάχαρη
• 3 κουταλιές σούπας νερό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνετε σε μετρία φωτιά μέχρι να καραμελώσει ελαφρώς το σιρόπι.
Για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμο, μπορείτε να το δοκιμάσετε ως εξής: ρίχνετε με ένα κουταλάκι λίγο σιρόπι μέσα σε κρύο νερό. Το μαζεύετε με ένα κουτάλι και το πιάνετε με τα δάχτυλα σας. Αν δε διαλυθεί και σχηματιστεί μια μπαλίτσα τότε είναι έτοιμο. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά. Χτυπάτε τους κρόκους στο μίξερ και ρίχνετε από ψηλά λίγο - λίγο το σιρόπι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 3-4 ακόμη λεπτά, έως ότου κρυώσει η κρέμα. Κατόπιν ρίχνετε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια και εξακολουθείτε να χτυπάτε την κρέμα στο μίξερ μέχρι να φουσκώσει.

• Η κρέμα βουτύρου μπορεί να αρωματιστεί με βανίλια η κάποιο ποτό της αρεσκείας σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο τέλος κακάο ή Nescafe
• Διατηρείται στη συντήρηση για 1 εβδομάδα περίπου. Πριν τη χρησιμοποιήσετε την αφήνετε για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου η την ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας λίγο με σύρμα για ν' αφρατέψει.