11/5/09

Κρεμά σαντιγί

Οι χρήσεις της κρέμας σαντιγί, στη ζαχαροπλαστική, είναι πραγματικά αμέτρητες. Χρησιμοποιείται αυτούσια, για γεμίσεις ή διακοσμήσεις, σε τούρτες και άλλα γλυκίσματα. Αποτελεί το βασικό συστατικό για κάθε είδους μους, μπαίνει στο γκανάζ και αναμιγνύεται με διάφορες άλλες κρέμες, όπως η πατισερί, για να τους δύσει πιο αφράτη και "ντελικάτη" γεύση.

Υλικά
• 250 γραμ. κρέμα γάλακτος
• 25 γραμ. ζάχαρη άχνη
• λίγη βανίλια για άρωμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αφήνετε την κρέμα γάλακτος, μαζί με τα εργαλεία και το μπολ, που θα την χτυπήσετε, για μερικές ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ ή με το σύρμα μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Τέλος, προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε απαλά.

• Η σαντιγί δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα φρέσκια, επομένως πρέπει να την χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά την παρασκευή της. Σε διαφορετική περίπτωση την αφήνετε για λίγες ώρες στο ψυγείο.
• Εάν θέλετε μπορείτε ν' αντικαταστήσετε τη βανίλια με κακάο ή Nescafe. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διπλασιάσετε την ποσότητα της ζάχαρης.
• Εάν προτιμάτε τις ελαφριές γεύσεις μπορείτε να αφαιρέσετε τελείως τη ζάχαρη από τη συνταγή και να χρησιμοποιήσετε την άγλυκη σαντιγί για την παρασκευή ή το γαρνίρισμα των γλυκών σας.