11/5/09

Κρεμά ανγκλαίζ

Η κρέμα ανκγλαίζ σερβίρεται σαν συνοδευτικό με πολλά επιδόρπια και γλυκά πιάτου όπως κρέπες, πουτίγκες κ. α. Χρησιμοποιείται επίσης, σαν σως σε παγωτά.

Υλικά
• 500 γραμ. γάλα
• 150 γραμ. ζάχαρη
• 4-5 κρόκοι
• λίγη βανίλια για άρωμα (προαιρετικά)
• 10 γραμ. λικέρ της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι ν' ασπρίσει το μίγμα. Αραιώνετε το μίγμα με λίγο κρύο γάλα, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα ή μπεν μαρί και το αφήνετε να ζεσταθεί. Αδειάζετε το μίγμα των κρόκων στην κατσαρόλα και αφήνετε την κρέμα, σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για 2 λεπτά περίπου, χωρίς να βράσει. Η κρέμα ανκγλαίζ είναι μια μάλλον ρευστή κρέμα γι αυτό δεν πρέπει να περιμένετε να σφίξει πολύ. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη βανίλια ή το ποτό (προαιρετικά).

• Η κρέμα ανκγλαίζ δεν πρέπει να παραψηθεί γιατί θα γίνει παχύρρευστη και κοκκώδης.
• Για να ελέγξετε την υφή της κρέμας βουτήξτε μια ξύλινη σπάτουλα μέσα σ' αυτή, αφήστε τη λίγο να στραγγίσει και κάντε μια οριζόντια γραμμή με το δάχτυλο. Η γραμμή θα πρέπει να παραμείνει ορατή και η κρέμα να μην κυλάει σκεπάζοντας τη.
• Η κρέμα ανκγλαίζ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο το πολύ για 24 ώρες.