10/5/09

Ζύμη για τάρτα (πάστα φλώρα)

Υλικά
(για μια τρόρμα τάρτας διαμέτρου 26 - 28 εκ.)
300 γραμ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
100 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
2 αυγά
λίγο αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα ή σε σωρό πάνω σε καθαρό τραπέζι η μάρμαρο. Ανοίγετε μια μικρή λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το βούτυρο ελαφρώς λιωμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αυγά. Ζυμώνετε με τα χεριά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στο αλεύρι και να πετύχετε μια ζύμη σα χοντρά ψίχουλα. Δουλεύετε με ελαφριές, άλλα γρήγορες κινήσεις, μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες κρύο νερό. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1/2 περίπου ώρα. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη, την τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο. Απλώνετε το φύλλο σε βουτυρωμένη φόρμα, ανοίγοντας τη με τα χεριά, έτσι ώστε να καλύπτονται και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Κόβετε και αφαιρείτε τη ζύμη που περισσεύει. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 περίπου λεπτά.

• Για να μην φουσκώσει και χάσει το σχήμα της η ζύμη πρέπει, πριν τη βάλετε στο φούρνο, να τρυπήσετε σε διάφορα σημεία την επιφάνεια της με ένα πιρούνι. Επιπλέον μπορείτε να την σκεπάσετε με λαδόχαρτο και να απλώσετε από πάνω ξερά φασόλια. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα με τα φασόλια 10 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος για να πάρει χρώμα.
• Μπορείτε να προσθέσετε, στα υλικά της συνταγής, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
• Για να φτιάξετε αλμυρή τάρτα (ζύμη μπριζέ) θα χρειαστείτε: 300 γραμ. αλεύρι, 3-4 κουταλιές σούπας κρύο νερό, 150 γραμ. βούτυρο, λίγο αλάτι και προαιρετικά 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Η ζύμη αυτή χρησιμοποιείται για αλμυρά εδέσματα όπως πίτες με κρέας, λαχανικά, τυρί κ. α.