17/5/09

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ

Υλικά για 8-10 άτομα για ζύμη
200 γραμ. αλεύρι (μαλακό)
250 γραμ. νερό
5 - 6 αυγά
100 γραμ .μαργαρίνη ή βούτυρο αγελαδινό
λίγη ζάχαρη
λίγο αλάτι
για τη γέμιση
1 κιλό γάλα
250 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. κακάο η κουβερτούρα ·
100 γραμ. αλεύρι μαλακό
3 αυγά
λίγη βανίλια σκόνη
για τη σως σοκολάτα
500 γραμ. κρέμα γάλακτος
300 γραμ. κουβερτούρα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για τη ζύμη σου
Σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά ρίχνετε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Περιμένετε μέχρι το μίγμα να πάρει βράση. Κατεβάζετε την ένταση της, φωτιάς και προσθέτετε λίγο - λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα, (το μίγμα θα σκληρύνει και θα πρέπει να το σιγοβράσετε ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να συγχωνευτεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια λεία ζύμη).
Τέλος, ρίχνετε ένα - ένα τ’ αυγά και ανακατεύετε καλά. Κρατάτε ένα αυγό για το τέλος, το σπάτε και το χτυπάτε ελαφρά σ’ ένα μπολ. Το προσθέτετε λίγο - λίγο στο μίγμα μέχρι να γίνει η ζύμη πολύ γυαλιστερή και μόλις να πέφτει από το κουτάλι. Μπορεί να μη χρειαστεί ολόκληρο το τελευταίο αυγό. Βάζετε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ και κόβετε σε στρογγυλές μπαλίτσες μέσα σε ταψί ή λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα (όχι βουτυρωμένη). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 30 περίπου λεπτά. Μόλις ψηθούν τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.

Για τη γέμιση
Ετοιμάζετε μια κρέμα πατισερί, με το γάλα, τη ζάχαρη, τ αυγά και το αλεύρι, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στις βασικές συνταγές του βιβλίου. Μόλις κατεβάσετε την κρέμα από τη φωτιά προσθέτετε τη βανίλια και το κακάο ή την κουβερτούρα λιωμένη. Ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Για τη σως σοκολάτα
Ετοιμάζετε τη σως σοκολάτα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε για την κρέμα γκανάζ στις βασικές συνταγές.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Με ένα μαχαίρι κάνετε μια μικρή τρύπα στα σου. Βάζετε την κρέμα της γέμισης σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ και γεμίζετε με αυτή ένα - ένα τα σου. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Τέλος, περιχύνετε τα σου με τη σως σοκολάτας.
Αν θέλετε γαρνίρετε με ξύσμα σοκολάτας γάλακτος ή κουβερτούρας.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Αν βάλετε λίγα αυγά η ζύμη των σου δεν θα φουσκώσει. Αν βάλετε περισσότερα, θα γίνει πολύ αραιή και δεν θα κρατάει το σχήμα της.
Όταν ψήνετε τα σου σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά γιατί δεν θα φουσκώσουν.