17/5/09

ΠΑΓΩΤΟ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΕΣ

Υλικά
για μια φόρμα κέικ διαστάσεων 30 χ 9 χ 7 εκ.
• 1 παντεσπάνι στις διαστάσεις της φόρμας (βλέπε βασικές συνταγές)
για το παγωτό
400 γραμ. κρεμά γάλακτος
4 κρόκοι
150 γραμ. αμύγδαλα (χοντραλεσμένα και καραμελώμενα)
30-40 γραμ. λικέρ κουαντρώ
για τη μαρέγκα τον παγωτού
4 ασπράδια
200 γραμ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
1/2 κουταλάκι τον γλυκού βανίλια
για τη μαρέγκα της διακόσμησης
• 4 ασπράδια
• 200 γραμ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
• 10 γραμ. λικέρ κουαντρώ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για τη μαρέγκα του παγωτού
Χτυπάτε στο μίξερ τ’ ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Ξεκινάτε από την αργή ταχύτητα και ανεβαίνετε σταδιακά. Μόλις σφίξει η μαρέγκα προσθέτετε τη βανίλια και λίγη -λίγη τη ζάχαρη για να μην κόψει η μαρέγκα. Στο μεταξύ ανακατεύετε φτάνοντας το μίξερ στη μέγιστη ταχύτητα. Μόλις ρίξετε όλη τη ζάχαρη χαμηλώνετε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και εξακολουθείτε το χτύπημα μέχρι να δείτε τη μαρέγκα να κάνει κενά (να "στέκεται" στον αναδευτήρα του μίξερ). Βάζετε το μίγμα της μαρέγκας σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ και κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες, μέσα σε ταψάκι στρωμένο με βουτυρωμένη λαδόκολλα. Ψήνετε στους 100 -120 βαθμούς C για 11/2 ώρα περίπου. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε μέσα τις μαρέγκες να στεγνώσουν για μία ώρα. Τις βγάζετε και τις κόβετε με τα χέρια σε μικρά κομμάτια.

Για το παγωτό
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Προσθέτετε τους κρόκους χτυπημένους και τα αμύγδαλα ανακατεύοντας με σπάτουλα και κάνοντας απαλές κινήσεις. Τέλος, προσθέτετε τα κομμάτια της μαρέγκας και το ποτό και ανακατεύετε.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Αδειάζετε το μίγμα του παγωτού στη φόρμα, που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και το σκεπάζετε με το παντεσπάνι, που ραντίζετε ελαφρώς με λίγο κουαντρώ. Τοποθετείτε τη φόρμα με το παγωτό στην κατάψυξη και το αφήνετε για 6-8 ώρες.

Για τη μαρέγκα της διακόσμησης
Λίγο πριν βγάλετε το παγωτό από την κατάψυξη μπορείτε να ετοιμάσετε τη μαρέγκα της διακόσμησης όπως και την πρώτη μαρέγκα, προσθέτοντας στο τέλος το ποτό.
(Προσοχή τη μαρέγκα αυτή δεν θα την ψήσετε χωριστά.)

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη, το ξεφορμάρετε σε πιατέλα και απλώνετε πάνω την μαρέγκα. Με σπάτουλα ή την ανάποδη πλευρά ενός πιρουνιού κάνετε την επιφάνεια της μαρέγκας "άγρια". Με ένα σουρωτήρι το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Βάζετε το παγωτό σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς C ή στο γκριλ για 2 περίπου λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα η μαρέγκα. Ξαναβάζετε το παγωτό στην κατάψυξη για 1-2 ώρες πριν το σερβίρετε.