11/5/09

Κρεμά Ζαχαροπλαστικής (πατισερί)

Η κρέμα πατισερί είναι η βασικότερη κρέμα της ζαχαροπλαστικής. Χωρίς την καλή γνώση της παρασκευής της, καμία άλλη κρέμα, άρα και γλύκισμα, δεν μπορεί να παρασκευαστεί. Κρίσιμο σημείο της προετοιμασίας της, είναι το γρήγορο και καλό χτύπημα των αυγών με τη ζάχαρη, για να αποφευχθεί ο σχηματισμός "σβόλων" μέσα στην κρέμα. Χρησιμοποιείται για γεμίσεις σε τούρτες και άλλα γλυκίσματα, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και σκέτη σαν ελαφρύ γλύκισμα γαρνιρισμένη με σαντιγί, ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.α.

Υλικά
• 500 γραμ. γάλα
• 100 γραμ. ζάχαρη
• 4 κρόκοι η 2 αυγά
• 60-70 γραμ. αλεύρι μαλακό η κορν φλάουρ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Χτυπάτε καλά, στο μίξερ ή με το σύρμα, τ αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι λίγο-λίγο, εξακολουθώντας το χτύπημα, στην αργή ταχύτητα του μίξερ η στο χέρι. Αραιώνετε το μίγμα με το μισό γάλα κρύο και ανακατεύετε με σπάτουλα. Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να ζεσταθεί. Αδειάζετε στην κατσαρόλα το μίγμα των αυγών και αφήνετε την κρέμα, σε σιγανή φωτιά, για 2 λεπτά, μέχρι να πάρει βράση. Ανακατεύετε διαρκώς με κουτάλι για να μην σβολιάσει. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κάνει κρούστα. Όταν κρυώσει, για ν' αφρατέψει ξανά, καλό θα ήταν να την χτυπήσετε λίγο στο μίξερ.

• Μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα πατισερί με βανίλια ή διάφορα ποτά όπως Κουαντρώ, Γκραν Μαρνιέ, Αμαρέτο κ.ά., τα οποία προσθέτετε πάντα αφού αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά.
• Μπορείτε επίσης να προσθέσετε, την κατεβάσετε από τη φωτιά, λίγο φρέσκο βούτυρο για να έχει πιο πλούσια γεύση. Στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε το πολύ 50 γραμμάρια βούτυρο.