10/5/09

Ζύμη σφολιάτας

Υλικά
• 500 γραμ. αλεύρι (σκληρό)
• 400 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
• 2 κουταλάκια του γλυκού (κοφτά) αλάτι
• 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι σε λεκάνη. Προσθέτετε το νερό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Πλάθετε μια μπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1/2 ώρα περίπου.
Απλώνετε στο τραπέζι ένα λαδόχαρτο, βάζετε επάνω το βούτυρο και το σκεπάζετε με ένα δεύτερο λαδόχαρτο, για να μην κολλήσει στον πλάστη. Ανοίγετε το βούτυρο με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο πάχους 2 εκατοστών περίπου.
Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη και την τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια (τραπέζι ή μάρμαρο). Κόβετε τη ζύμη σε δύο ή τρία κομμάτια ανάλογα με το πόσο μεγάλη θέλετε να κάνετε τη σφολιάτα. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού. Τοποθετείτε το βούτυρο, αφαιρώντας τα λαδόχαρτα, στο κέντρο της ζύμης. Σκεπάζετε το βούτυρο, διπλώνοντας προς το κέντρο τις τέσσερις γωνίες του φύλλου, σχηματίζοντας φάκελο. Ανοίγετε απαλά με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα Ορθογώνιο φύλλο, με μήκος περίπου τριπλάσιο από το πλάτος του. Διπλώνετε το φύλλο στα δύο ή στα τρία, κρατώντας μέσα τον αέρα που κλείστηκε ανάμεσα στα διπλώματα, πιέζοντας απαλά τις άκρες. Επαναλάβετε το άνοιγμα με τον πλάστη και το δίπλωμα, τυλίγετε το φύλλο ξανά σε πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για άλλη 1/2 ώρα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές, πασπαλίζοντας κάθε φορά το ψύλλο με κορν φλάουρ για να μην κολλάει στον πλάστη. Στρώνετε τη σφολιάτα σε στεγνό, αβουτύρωτο, ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς C για 20 λεπτά περίπου.

• Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά της συνταγής ελάχιστο λεμόνι ή ξίδι για να δυναμώσει ζύμη και να διατηρήσει, κατά το ψήσιμο, τη διάταξη της σε λεπτές στρώσεις.